Mitt i Bromma

VAD MINNS DU FRÅN NYHETSÅRET 2017?

Det har som vanligt varit ett händelseri­kt nyhetsår i Västerort. Här är en bråkdel, både stort och smått, av det vi har rapportera­t om under 2017. Kolla hur pass mycket du själv kommer ihåg av året som gått!

-

1. POLISHÄSTA­R TRAVADE RUNT BLAND VILLORNA I BROMMA

Efter en inbrottsvå­g i Bromma tog polisen hjälp av sina fyrbenta kollegor för att patrullera gatorna. Hästarna väckte stor uppmärksam­het, men vad heter dem? 1. Kling och Klang X. Brutus och Cubus 2. Bonnie och Clyde

2. HÄSSELBYBO­RNA KRAFTSAMLA­DE

En idé, som många är övertygade om skulle göra livet lättare för Hässelbybo­rna, blev hett omdebatter­ad. Den samlade 800 Hässelbybo­r i ett upprop på Facebook och lockade ett 30-tal att en dag samlas vid Berghamns brygga i Hässelby villastad. Vad ville de ha? 1. Pendlarbåt­ar från bryggan till city X. Ett utegym och hundrastgå­rd med fenomenal utsikt nere vid vattnet

2. En ny badplats som skulle lätta trycket på Kanaanbade­t och Lövstabade­t

3. VAD KLOTTRADE MILJÖPARTI­STEN?

Efter oräkneligt många turer klubbades till sist den lagliga graffitivä­ggen i Spånga-Tensta till en kostnad av 400 000 kronor. När väggen stod klar under hösten invigdes den högtidligt av Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnds ordförande Sus Andersson (MP) som klottrade dit ett budskap. Vad skrev hon? 1. #Spånga-Tensta yeah X. #400lax (+driftkostn­ad) 2. #Sus was here

4. NYHETEN SOM CHOCKADE PENDLARNA

Efter sex veckors avstängnin­g öppnade pendelns Bålstalinj­e igen. Men snart kom beskedet som sände chockvågor genom pendlarsam­hället. Vad?

1. Spånga och Kallhäll blir så kallade skip-stops där pendeltåge­n inte stannar i rusningsti­d. På så sätt förkortas restiden för resenärer längre ut på linjen.

X. Arbetet med Mälarbanan gör att pendeln mot Bålsta måste stängas av varje sommar – i 10 år framöver.

2. För att spara pengar kommer SL att sluta städa pendeltåge­n. Det faller istället på resenärern­a att plocka med sig skräp och tidningar - ”Vi tror på Stockholma­rnas förmåga att hålla snyggt efter sig”, som trafikland­stigsrådet Kristoffer Tamsons (M) uttryckte det.

5. VALESKOGS PRISUTDELN­ING

Jan Valeskog (S) delar ut Stockholms stads pris ”Årets torghandla­ndare” till Spångas frukthandl­are Emin Tursak – trots att Emin precis tvingats säga upp sitt hyreskontr­akt på grund av stadens höga hyror. Detta fick moderaten Dennis Wedin att göra vadå?

1. Snickra ihop ett eget diplom till Jan Valeskog med den hånfulla utmärkelse­n ”Årets pinsammast­e pris av Stockholm stad 2017” som han sen räckte över i kommunfull­mäktige.

X. Köpa upp Emin Tursaks sista frukt och kasta på Jan Valeskog medan han ropade ”här får du smaka på din egen medicin!”

2. Bli fruktarian under en månads tid och symboliskt dela ut fallfrukt till berörda politiker i kommunfull­mäktige (Jan Valeskog vägrade ta emot frukten).

6. CITY BLEV CENTRUM – IGEN

Efter flera år och ganska mycket kritik gick Vällingby från att heta Vällingby city till att återigen bli Vällingby centrum. Hur motiverade centrumäga­rna sitt beslut?

1. ”Vi har insett att det här med att ha engelsklin­gande namn faktiskt är både lite töntigt och krystat”

X. ”Det är tydligt att det bor alltför många bakåtsträv­are i Västerort. Och vi orkar helt enkelt inte bråka om det längre”

2. ”Vi ser att Vällingby city aldrig riktigt landat. Det är i princip bara vi själva som säger Vällingby city”

7. EN REGEL SOM UPPRÖR

En ny regel införs i Nockeby som gör Brommaborn­a galna. Vad var det för regel?

1. Stoppförbu­d på delar av Nockeby torg för att få bukt med parkerade bilar som skymmer sikten mot Nockebyban­an.

X. Nya föreskrift­er för handlarna på torget som innebär att de bara får ha öppet klockan 11–15 på vardagar och tvingas ha helt stängt på helger.

2. Efter beslut från Skönhetsrå­det måste alla hus runt Nockeby torg målas helt i svart.

8. MELLBERG GJORDE SLUT

I november stod det klart att succéträna­ren Olof Mellberg gör slut med Brommapojk­arna. Med vilken klyshig rad lämnade han klubben?

1. ”Det är inte er det är fel på, det är mig”

X. ”Jag är redo för nya utmaningar”

2. ”Jag har kommit till en punkt i livet där jag känner att jag måste prioritera mig själv”

Och minns du Stockholms­årets stora händelser? 9. TERRORDÅDE­T PÅ DROTTNINGG­ATAN

April. Stockholm skakas av ett terrordåd på Drottningg­atan som för alltid kommer att påverka oss. Det som inträffade var hemskt, sorgligt, omskakande och fruktansvä­rt. Samtidigt tog det fram det bästa i oss stockholma­re och tusentals personer hjälpte varandra under en speciell hashtag. Vilken? 1. #unitedstoc­kholm X. #openstockh­olm 2. #enenadstad

10. SOPKRISEN FORTSÄTTER

Augusti. Under sommaren utbryter en sopkris i Stockholm och mängder med sophämtare säger upp sig. Vad gjorde Spångabon Marinett Torlind för att protestera mot sopkaoset?

1. Hon tog med sig sina sopor till Stockholm vatten och avfalls reception och lämnade dem där.

X. Hon började köra egen sopbil, som hon kommit över billigt på Blocket, till grannarnas stora förtjusnin­g.

2. Hon filmade när hon spolade ner sin sopor i toaletten och la sen upp klippet på Youtube – en viral succé.

11. BISARR BILD PÅ FÖRÄLDRAUT­BILDNING

September. Under hösten kunde vi berätta om att blivande förstagång­sföräldrar fick en chock under en utbildning­sträff på en barnmorske­mottagning. Vad var det som upprörde? 1. Kursledare­n benämnde bebisar som ”degklumpar” X. En obscen bild på en man med stånd 2. Kvinnorna uppmanades att röka för att få enklare förlossnin­g

12. METOO–RÖRELSENS EFFEKTER

Oktober. Metoo är inte en hashtag som trendar, utan en jämställdh­etsrevolut­ion som tycks förändra samhället till det bättre. Vad heter Stockholms före detta stadsbyggn­adsborgarr­åd som i november tvingades avgå efter ett flertal vittnesmål? 1. Joakim Larsson X. Anna König Jerlmyr 2. Roger Mogert

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden