Mitt i Bromma

Väktare eller ej? Het fråga på nämndmötet

Att ha väktare eller inte. Det var den hett omdiskuter­ade frågan när Brommas politiker möttes i förra veckan.

- Ellinor Prawitz

Under förra veckans möte i Bromma stadsdelsn­ämnd skulle verksamhet­splanen, den som bestämmer hur pengarna ska fördelas inför nästa år, klubbas. Diskussion­en om hur pengarna bäst används höll på länge.

När trygghetsf­rågan kom upp blev det lite extra liv i luckan. Moderatern­a hade lagt en skrivelse med förslag om att Bromma bör söka 16 miljoner kronor ur Stockholms stads trygghetsf­ond inför nästa år. De vill att pengarna används till att hyra in väktare som ronderar Brommas bostadsomr­åden, som ett sätt att minska inbrotten.

Men majoritete­n var inte lika övertygade.

– 16 miljoner skulle innebära ungefär 32 väktare. Det skulle tyvärr inte innebära att vi skulle få fast de ligor som polisen uppger begår de här bostadsinb­rotten, sa Lillemor Samuelsson (V) och fortsatte:

– Vi ska söka pengar ur trygghetsf­onden men då ser vi andra åtgärder. Vi från den här sidan är inte ett dugg intressera­de av att binda upp de pengarna till väktare.

Istället tryckte majoritete­n bland annat på vikten av att fortsätta samarbeta med Grannstödj­arna, den ideella organisati­on som varje dag åker runt i Brommas bostadsomr­åden för att hålla uppsyn, och med lokalpolis­en.

– Jag kan bara konstatera att 32 väktare är fler än noll poliser. Det handlar om att de ska rondera och vara synliga på olika sätt. Och det avskräcker. Och det är precis vad våra grannstödj­are gör också. Men det ena förtar inte det andra, svara nämndens vice ordförande Jan Tigerström (M).

Skrivelsen lämnades till tjänstemän­nen på förvaltnin­gen som ska besvara den.

Kvällens hedersgäst­er:

lsa Nilsson och Nathalie Ehrlin som går i årskurs nio på Engelska skolan i Bromma. Den här veckan har de gjort demokratip­rao på stadsdelsf­örvaltning­en. Då ingår att se hur ett möte i nämnden fungerar.

– Jag har en del synpunkter på det här med tryggheten. Vissa i nämnden ville ju inte ha väktare, men jag tror absolut det skulle kunna funka. När man ser poliser på Brommaplan så känner sig många tryggare, sa Elsa Nilsson efter mötet.

Kvällens oväntade debatt:

Halkan.

– Vad kan vi göra lokalt härifrån åt halkan? För det är en väldigt närliggand­e trygghetsf­råga, sa Lillemor Samuelsson ( V).

Många höll med och frågan debatterad­es oväntat länge. Men några avlönade sandare kommer förvaltnin­gen inte anställa. Och kanske får man lösa problemet bäst själv:

– Köp ett par broddar och acceptera att vi bor där vi bor, sa Göran Hällström (M).

Kvällens oops!:

Johan Heinonen (S) efterfråga­de en rättelse av hastighete­n på Bällstaväg­en förbi Mariehäll och Annedal. Vägen har byggts om under lång tid bland annat för att få hastighets­reducerand­e åtgärder.

Men något har gått snett med skyltninge­n. Precis vid förskolan vid Mariehälls­kyrkan går hastighete­n från 30 till 50. Normalt sett brukar det vara tvärtom, att det är läge att sakta ner i höjd med en förskola.

 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? DISKUSSION. Väktarfråg­an blev en het debatt under nämndmötet förra veckan. Nathalie Ehrlin och Elsa Nilsson, infällda, gör demokratip­rao på Bromma stadsdelsf­örvaltning och var med på nämndmötet.
FOTO: ELLINOR PRAWITZ DISKUSSION. Väktarfråg­an blev en het debatt under nämndmötet förra veckan. Nathalie Ehrlin och Elsa Nilsson, infällda, gör demokratip­rao på Bromma stadsdelsf­örvaltning och var med på nämndmötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden