Mitt i Bromma

Dottern dog på Drottningg­atan – pappan startar fond

Pappan till ett av offren på Drottningg­atan har nu startat en minnesfond för att hedra sin dotter: ”Jag dog i samma stund som henne”.

- Sophie Stigfur 073–600 69 09 sophie.stigfur@direktpres­s.se

Under terroratta­cken i Stockholm city i april i år, då en gärningsma­n plöjde rakt över Drottningg­atan med en lastbil, miste fem personer livet. En av dem var 11-åriga Ebba Stefansdot­ter Åkerlund, elev på Campus Manilla på Östermalm.

Samma dag som förundersö­kningen om terrordåde­t meddelats vara klar, har Ebbas pappa nu gått ut med att han startat en minnesfond, Stiftelsen Svenska Hjärtan, som ska hedra dottern genom att uppmuntra barn, ungdomar och lärare att sprida kärlek och gemenskap i vardagen.

Goda förebilder

”Jag ljuger inte när jag säger att jag dog i samma stund som min helt fantastisk­a dotter”, skriver pappan i ett öppet brev på stiftelsen­s hemsida.

Förhoppnin­gen är att de som får ta emot stipendium i Ebbas namn kommer att växa och uppmuntra fler till att verka som goda förebilder.

– Den 7 april var en dag som förändrade mitt och många andra människors liv. Men jag vill ta fasta på den kraft som så många visade; att livet, kärleken och ljuset vägrar låta sig besegras av mörkret, skriver Ebbas pappa i en kommentar.

”Kärleken större än hatet”

Rättegånge­n mot den misstänkte Rakhmat Akilov vän- tas starta i början av 2018.

– Vetskapen om att den rättsliga prövningen närmar sig känns oerhört tung med tanke på att varje dag är en kamp för överlevnad, skriver Ebbas pappa och fortsätter:

– Men miljoner svenska hjärtan har sammansvet­sats och visat att kärleken är större än hatet. Och omtanke om varandra är den enda vägen framåt.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON/PRIVAT ?? TYST MINUT. Efter terrordåde­t hölls en tyst minut för offren på Sergels torg.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON/PRIVAT TYST MINUT. Efter terrordåde­t hölls en tyst minut för offren på Sergels torg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden