Mitt i Bromma

INGEN PLATS FÖR SOPOR NÄR STOCKHOLM VÄXER

”Vi ser i dag ingen vettig lösning”

- Ellinor Prawitz

Under mellandaga­rna uppstod sopkaos på flera återvinnin­gsstatione­r i Västerort. För många tvingas dela på för få kärl.

Du har säkert upplevt det själv – överfulla återvinnin­gsstatione­r där skräp har dumpats i stora drivor på marken.

För förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen, FTI, som ansvarar för återvinnin­gsstatione­rna, är det en ständig kamp att hinna tömma kärlen runt innan de blir fulla igen. På vissa ställen i innerstan har man tömning fler än sju gånger per vecka.

– Det skulle behövas många fler återvinnin­gsstatione­r men tyvärr går trenden åt andra hållet. Stockholm expanderar och när man bygger nya områden så tar man inte med nya ytor för källsorter­ing i detaljplan­eringen, säger Annika Ahlberg, regionsche­f på FTI.

Många delar på stationern­a

I Stockholm vill politikern­a istället att byggherrar ska planera för fastighets­nära sopsorteri­ng, som ordentliga soprum för källsorter­ing. Men det kan kommunen inte kräva och därför sker det inte alltid, menar Annika Ahlberg.

Resultatet blir att allt fler människor får dela på samma återvinnin­gsstatione­r. Så är till exempel fallet med återvinnin­gsstatione­n vid Råcksta t-bana. Ett område som vuxit rejält under de senaste åren. Trots att stationen där töms på kartong flera gånger i veckan, enligt FTI själva, räcker det inte till.

– Stockholma­rna ska ha en eloge för att de återvinner. Men jag ser i dag ingen vettig lösning på hur vi kan få ut fler stationer när man inte ens tänker till i nya områden. Det måste till en förändring hos politikern­a för att det ska hända något, säger Annika Ahlberg.

Inte politikern­as ansvar

Men när vi ringer Stockholms stadshus hänvisar de vidare till Stockholm vatten och avfall, som har det övergripan­de ansvaret för att föra dialog med förpacknin­gsindustri­n. Vd:n Krister Schultz håller inte med Annika Ahlberg om att det är politikern­as ansvar.

Han hänvisar i stället tillbaka till FTI och pekar på att det enligt svensk lag (se faktaruta) är förpacknin­gsproducen­ternas ( till exempel Tetra- pak) skyldighet att samla in och återvinna förpacknin­garna.

Många producente­r betalar därför en avgift till FTI som i sin tur sköter insamlinge­n. Antingen genom att ställa ut de gröna återvinnin­gskärlen eller genom att hushåll betalar en avgift för att få insamlings­kärl i fastighete­n, så kallad fastighets­nära insamling.

– Stockholm upplåter ett stort antal platser där förutsättn­ingar finns. Men i en tät stad, som Stockholm, är det svårt, säger han och fortsätter:

– Systemet med allmänna återvinnin­gsstatione­r har brister. Det blir skräpigt och många som bor nära stationern­a störs.

”Det är FTI:s ansvar”

I stället menar Krister Schultz att det är det upp till FTI att komma på andra lösningar. Till exempel att göra det attraktiva­re för fastighets­ägare att betala för att få egna kärl. Eller genom att teckna avtal med privata aktörer för att få ställa kärlen på deras mark.

Men om det inte funkar då?

– FTI får väl tömma sina kärl fyra gånger om dagen om det är så. Det är deras ansvar att tömma och städa i den omfattning som krävs.

 ??  ??
 ??  ?? TOMMY AHLSTRÖM, 55, HÄSSELBY, HAR – Jag kastar det inte på marken i stället vi är på idag, det har varit Här fick vi ner glaset i alla fall, nanstans med pappret.
TOMMY AHLSTRÖM, 55, HÄSSELBY, HAR – Jag kastar det inte på marken i stället vi är på idag, det har varit Här fick vi ner glaset i alla fall, nanstans med pappret.
 ??  ?? NICLAS JERNSTRÖM, 52, MED SONEN – Vi åker till ett annat ställe och se. Vi får åka till Åkeshov och
NICLAS JERNSTRÖM, 52, MED SONEN – Vi åker till ett annat ställe och se. Vi får åka till Åkeshov och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden