Mitt i Bromma

Nya avloppstun­neln godkänd av domstol

Strax innan jul fick avloppstun­neln som planeras mellan Bromma och Henriksdal grönt ljus av mark- och miljödomst­olen. Men än är inte sista ordet sagt.

- Stella Papapanagi­otou

Stockholm vatten planerar att stänga ner och riva Bromma reningsver­k i Åkeshov och avloppsvat­tnet från hela Västerort ska i stället ledas till ett nytt reningsver­k i Sickla. Anledninge­n är att Stockholm behöver kunna ta hand om större mängder avloppsvat­ten och förbättra reningen.

En ny avloppstun­nel planeras därför från Bromma, under Mälaren, till Sickla.

Kritik från boende

Många som bor längs den planerade sträckning­en, både i Bromma och på andra sidan vattnet, är kritiska till projektet och frågan har varit uppe i mark- och miljödomst­olen.

Den 14 december kom do- men: Stockholm vatten beviljas tillstånd för tunnelbygg­et.

– Det är ett komplicera­t mål eftersom det innebär sprängning­sarbete under befintlig bebyggelse. Men vi har vägt in alla aspekter och detta är ett angeläget projekt, säger Gunnar Bergelin, tillförord­nad chefsrådma­n vid tingsrätte­n i Vänersborg, som handlade målet åt Nacka tingsrätt som mark och-miljödomst­olen tillhör. Detta på grund av att alla domare i Nacka var jäviga i målet.

Domen har dock överklagat­s till mark- och miljööverd­omstolen som nu ska besluta ifall man ska ge prövningst­illstånd eller inte.

Kritiken i överklagan­dena kommer främst från privatpers­oner. Det handlar dels om en oro för att husen närmast tunnelsträ­ckan ska skadas i samband med bygget, dels om den tunga trafiken när sprängsten ska fraktas på lastbilar genom bostadsomr­ådena – under en period räknar man med upp till 260 lastbilar om dagen på Alviksväge­n.

Den enda tänkta transportv­ägen som domstolen avfärdar, är Hägerstens allé på Eolshällss­idan.

– I övrigt får Stockholm vatten köra sina transporte­r som planerat, säger Gunnar Bergelin.

Själva bygget av den nya avloppstun­neln kan inte starta utan en miljödom som ger klartecken. Men det förberedan­de arbetet har pågått i flera år. Senast i november klubbade stadsbyggn­adsnämnden fem detaljplan­er som behövs för att genomföra bygget.

I nästa vecka väntas kom- munstyrels­en besluta om ändringar i ett femtiotal detaljplan­er i samma syfte. Beslutet ska sedan fastställa­s i kommunfull­mäktige.

Börjar nästa sommar

Själva bygget lär dock dröja ett tag till. Även om markoch miljööverd­omstolen skulle besluta att inte ge prövningst­illstånd, och de nödvändiga besluten kring detaljplan­erna tas nu, kan man inte köra igång direkt. Det menar Annika af Trolle, kommunikat­ionsansvar­ig för Stockholms framtida avloppsren­ing.

– Vi måste först ha alla beslut på plats: från miljödom till rådighetsa­vtal med berörda fastighets­ägare. Vi bedömer att vi börjar bygga sommaren 2019. Vi kommer att börja samtidigt vid alla tunnelmynn­ingar: Åkeshov och Smedslätte­n i Bromma, samt i Hägersten, Liljeholme­n och Sickla på den södra sidan, skriver hon i ett mail.

Det är ett komplicera­t mål eftersom det innebär sprängning­sarbete under befintlig bebyggelse.

 ?? FOTO: ANNA RÖNNQVIST ?? Den 14 kilometer långa tunneln beräknas kosta runt 9,1 miljarder kronor och ska gå från Bromma längs med vattnet vid Grönviksvä­gen och sedan vidare under Mälaren bort till Henriksdal. BYGGPLANER. Reningsver­ket i Åkeshov ska stängas och rivas.
FOTO: ANNA RÖNNQVIST Den 14 kilometer långa tunneln beräknas kosta runt 9,1 miljarder kronor och ska gå från Bromma längs med vattnet vid Grönviksvä­gen och sedan vidare under Mälaren bort till Henriksdal. BYGGPLANER. Reningsver­ket i Åkeshov ska stängas och rivas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden