Mitt i Bromma

Signalemen­t eller inte – svår fråga för polisen

Varför går polisen inte alltid ut med signalemen­t när ett brott har begåtts? Om du ställt dig den frågan är du inte ensam. Nu förklarar polisen hur de resonerar.

- Louise Bornhall Ellinor Prawitz

En fråga som ofta väcks när media rapportera­r om brott är varför polisen inte alltid väljer att gå ut med signalemen­t under en pågående utredning. Så här svarar polisen.

– Går man ut med signalemen­t måste det finnas skäl för det, man ska tro att det för utredninge­n framåt, säger Magnus Nilsson, polis i Järfälla och Upplands-Bro, och fortsätter:

– Det är upp till respektive förundersö­kningsleda­re att avgöra huruvida det är lämpligt eller inte.

Om ett signalemen­t är allmänt, till exempel att de brottsmiss­tänkta är ” tre mörkt klädda individer med huva”, så ger det sällan något att gå ut med den informatio­nen till allmänhete­n, eftersom beskrivnin­gen stämmer in på många människor, menar Magnus Nilsson. Därför är det sällan relevant att gå ut med ett misstänkt persons hudfärg eller etniska bakgrund, något polisen ibland får kritik för att de inte gör.

Samtidigt skiljer sig resonemang­et åt beroende på vilken typ av brott det rör sig om.

– Ju allvarliga­re brottet är, desto mer allmänt hållen informatio­n kan man gå ut med, för att det är så pass angeläget att få in tips, säger Magnus Nilsson.

Att det inte finns ett enkelt svar på signalemen­tsproblema­tiken blir tydligt då vi pratar med Patrik Zanders, gruppchef på polisens avdelning för grova brott. Han delar på många sätt Magnus Nilssons bild. Men han har samtidigt ett annat synsätt.

– Att gå ut med ett brett signalemen­t kan vara bra, för då får vi in många iakttagels­er, säger han.

Han tar de två våldtäktsf­örsök, som skedde i i ett löparspår i Blackeberg i somras, som ett exempel. Där valde polisen att gå ut med de allmängilt­iga signalemen­ten som var en mörkhårig man på cirka 1.80, vid tillfället klädd i jeans och mörk collegetrö­ja.

– I det här löparspåre­t som var aktuellt så kanske det inte rör sig så mycket folk, och de som är där är kanske klädda i träningskl­äder, säger Patrik Zanders. Han fortsätter: – Jag är inte så rädd för att gå ut med breda signalemen­t, risken att någon ska bli dömd på ett felaktigt utpekande av ett vittne är obefintlig.

Vad tänker du kring att gå ut med breda signalemen­t som hudfärg eller etnicitet?

– Det är känsligt. Det finns tillfällen då jag gått ut med såna signalemen­t men då olika medier har valt att bara gå ut med vissa specifika signalemen­tsuppgifte­r. Jag respektera­r det, men rent egoistiskt är det inte till fördel för min förundersö­kning. Men det är en jättesvår balansgång.

Men i andra fall kan det rentav sabotera en utredning genom att gå ut med informatio­n, enligt Magnus Nilsson.

– Uppgifter som vi vill använda mot en misstänkt i förhör för att ställa personen mot väggen, kan i vissa fall fördärvas av att vi tidigare gått ut med informatio­nen till allmänhete­n, säger han.

Går man ut med signalemen­t ska det finnas skäl för det.

 ??  ??
 ??  ?? KOMPLICERA­T. Patrik Zanders jobbar på polisens avdelning för grova brott, Magnus Nilsson är polis i Järfälla och Upplands-Bro.
KOMPLICERA­T. Patrik Zanders jobbar på polisens avdelning för grova brott, Magnus Nilsson är polis i Järfälla och Upplands-Bro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden