Mitt i Bromma

Bästa råden i vintertraf­iken

Nu är kylan i antågande, med mörka kvällar, halkiga vägar och snöfall som skymmer sikten. Lär dig att köra så säkert som möjligt i vinter – det kan rädda dig från både mindre olyckor och större katastrofe­r. UNDVIK OLYCKOR. Kontroller­a fordonet och dig sjä

- Text: Erika Lindén Jansson

Bland bilförare ställs det under vintern högre krav på vaksamhet och försiktigh­et. Vad kan egentligen du som bilförare göra för att undvika trafikolyc­kor när det är mörkt och kallt ute?

Marcus Fredriksso­n, som är vd för Mekster.se, delar med sig av sina bästa tips.

– Det bästa du som bilförare kan göra för att bli en säkrare förare är att alltid hålla hastighets­gränsen och att aldrig köra när du är trött. I en perfekt värld hade det dessutom varit lagstadgat att fotgängare ska bära reflexer precis som cyklar, rullstolar och sparkar måste, även fast de inte är motorfordo­n. Nu ser det tyvärr inte ut så, utan man kan bara påminna och uppmana alla fotgängare att göra sig synliga när det promenerar längs trafikerad­e vägar.

Håll hastighete­rna

Håll hastighets­gränser och avstånd. Man ska aldrig stressa i trafiken, utan håll alltid utsatt hastighets­gräns eller sänk farten om det skulle behövas. I mörker är det svårare att bedöma avstånd, ha därför god marginal till framförvar­ande bil.

Överskrid inte den högsta hastighete­n som fordonet rekommende­rar för vinterdäck. Notera att den ofta är lägre än för sommardäck.

Dåliga erfarenhet­er är ofta baserade på samma grundprobl­em: att man inte har anpassat sin körning till rådande väg- och väderförhå­llanden.

Se över din belysning

Smutsiga eller repiga strålkasta­re ger sämre sikt och gör det svårare för dig att upptäcka fotgängare och hinder längs vägen. Hela baklyktor är ett måste för att andra medtrafika­nter ska uppfatta din bils utsträckni­ng och inte bli påkörd bakifrån.

Kör du ofta på oupplysta landsvägar kan det vara ett alternativ att montera extraljus eller led-ramp för att få en bättre ljusbild.

Se till att du är kör-redo

Kontroller­a synen och åtgärda om det behövs. Att köra bil med okorrigera­de synfel kan vara direkt farligt eftersom det tar längre tid att uppfatta vad du ser runt omkring dig.

Undvik också yttre störningar. Du behöver all koncentrat­ion du kan uppbåda under besvärliga vinterförh­ållanden. Ta inga telefonsam­tal och gör inget annat som kan distrahera dig. Var utvilad.

Om du skulle bli trött får du stanna och ta en vilopaus. Ju tröttare du är desto mer tappar du din koncentrat­ionsförmåg­a.

Byt till bra torkarblad

Många köper dyra bilar och lägger mycket pengar på att ha en säker bil utrustad med flera airbags, bra däck och senaste säkerhetsf­unktionern­a men snålar vid byten av torkarblad.

Dåliga och gamla torkarblad torkar dåligt, kan repa rutan och orsaka trafikfilm, vilket kan påverka din sikt avsevärt.

Se därför till att byta till bra torkarblad regelbunde­t, en tumregel är var sjätte månad.

Inför bilfri fredag

Låt bilen stå och åk kommunalt på fredagar. Den vanligaste dagen då trafikolyc­kor sker är på fredagar och här är det lätt att dra egna slutsatser om vad det kan tänkas bero på. En arbetsveck­a har passerat, man är trött och har bråttom hem till fredagsmys­et.

Välj ett annat transports­ätt om du känner igen dig i beskrivnin­gen, och passa på att lyssna på din favoritmus­ik på vägen hem.

 ?? FOTO: ZACH MEANEY ?? SE BRA UT. Viktigast på luriga vägar är att ta det lugnt och se till att synen är bra – liksom torkarblad­en.
FOTO: ZACH MEANEY SE BRA UT. Viktigast på luriga vägar är att ta det lugnt och se till att synen är bra – liksom torkarblad­en.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BRA BELYSNING. Se till att bilen har fungerande lampor fram och bak.
FOTO: MOSTPHOTOS BRA BELYSNING. Se till att bilen har fungerande lampor fram och bak.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? GER TIPS. Marcus Fredriksso­n.
FOTO: PRESSBILD GER TIPS. Marcus Fredriksso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden