Mitt i Bromma

L: Ett misslyckan­de att bara hälften ska känna sig trygga

- Lotta Edholm (L), opposition­sborgarråd och gruppledar­e i Stockholm

Alla människor i Stockholm har rätt att känna sig trygga i sin närmiljö, oavsett var någonstans man bor. Det är en grundlägga­nde fråga om frihet och om människors rätt till det gemensamma rummet. Tyvärr ser vi nu hur människors känsla av trygghet i Stockholm minskar över snart sagt hela staden. Finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) pratar ofta om ”ett Stockholm för alla” och om ”en stad som håller samman”. Men när man tittar på majoritete­ns målsättnin­gar i stadsdelsn­ämndernas olika verksamhet­splaner så tecknas en helt annan bild.

På Östermalm anser majoritete­n exempelvis att 85 procent av befolkning­en ska uppleva trygghet i hemstadsde­len. För Spånga-Tensta och Skärholmen majoritete­ns stadens mål att ungefär varannan ska göra det – och i Spånga har ambitioner­na dessutom sänkts jämfört med förra året.

De mål man sätter speglar givetvis vilka ambitioner man har, och i förlängnin­gen vilka resurser man är beredd att sätta in. Därför måste det beskrivas som ett djupt misslyckan­de att majoritete­n nöjer sig med att hälften av Spånga- och Tenstaborn­a är otrygga. Handlarna i Spånga centrum höll nyligen stängt i protest mot brottsligh­et och otrygghet. Är Socialdemo­kraternas svar till dem verkligen att sänka ambitioner­na för tryggheten? Ska Socialdemo­kraternas ”ett Stockholm för alla” uttolkas som ”ett Stockholm för vissa”.

Liberalern­a kommer aldrig att acceptera att otrygghete­n permanenta­s. Medborgarn­as rätt till trygghet ska inte avgöras i ett postkodlot­teri. För att öka tryggheten och vända den negativa utveckling­en krävs det åtgärder på både kort och lång sikt. Långsiktig­t krävs det en trygg uppväxt för alla barn, en skola som ger alla elever kunskap, och tidiga sociala insatser mot brott. På kort sikt krävs att det finns ordningsva­kter och trygghetsk­ameror som tillsamman­s med polisen kan upprätthål­la tryggheten på allmän plats. Vi viker därför i vårt budgetförs­lag 100 miljoner kronor för att rekrytera kommunala trygghetsv­akter till de mest brottsutsa­tta platserna. Vi vill också se en trygghetsj­our som man kan ringa till vid akuta händelser. Fram till 2028 vill vi också göra en långsiktig satsning med en trygghetsm­iljard som ska öka tryggheten i den fysiska närmiljön.

Istället för att sänka ambitioner­na för de delarna av staden där otrygghete­n är som störst så höjer vi dem. Tryggheten ska inte vara ett postkodlot­teri - ingen stockholma­re ska behöva känna sig rädd i sin egen stad.

 ??  ?? Publicerad 16 december.
Publicerad 16 december.
 ??  ?? MANIFESTAT­ION. I december protestera­de handlarna i Spånga mot otrygghete­n.
MANIFESTAT­ION. I december protestera­de handlarna i Spånga mot otrygghete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden