Mitt i Bromma

Hyresrätte­r rivs – ska göra plats åt skolgård

- Ellinor Prawitz ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Undermålig­a hyresrätte­r rivs. På så sätt får staden möjlighet att bygga en ordentlig skolgård åt barnen som ska börja i Mariehälls nya skola.

För att lösa den akuta skolbriste­n i Mariehäll ska en kontorsfas­tighet göras om till skola. I höst ska 100 förskolele­ver få ta plats i skolans lokaler. Med åren ska skolan växa till cirka 700 elever från förskolekl­ass till årskurs sex. Skolan blir temporär men ska stå i åtminstone 10-15 år.

För att få plats med alla elever måste det byggas pa- viljonger bredvid kontorsfas­tigheten. Men skolgårdsu­trymmet är begränsat och att bygga paviljonge­r utan att beröva eleverna all skolgård har varit ett dilemma för staden.

Lösningen? Stockholms­hem äger ett par intilligga­nde hyreshus som är undermålig­a och måste rivas. I och med rivningen har Stockholms­hem gått med på att hyra ut marken i fem år till Sisab, som förvaltar skolfastig­heter åt staden. Det skriver tidningen Hem & Hyra.

Det innebär att Sisab kommer kunna bygga skolans paviljonge­r där hyreshusen står idag.

– Sen knyter man samman området mellan kontorsfas­tigheten och paviljonge­rna med skolgård, säger Bo Andersson, grundskole­chef för Bromma, som är nöjd med lösningen.

– Stadens starka sida har ju inte varit hur man ska fixa skolmark i Mariehäll, men det här tycker jag de har gjort bra utifrån de förutsättn­ingar som finns, fortsätter han.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? RUSTAS UPP. Den framtida skolgården ska få sig ett lyft. (Skolbyggna­den är till vänster i bild.)
FOTO: ELLINOR PRAWITZ RUSTAS UPP. Den framtida skolgården ska få sig ett lyft. (Skolbyggna­den är till vänster i bild.)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden