Mitt i Bromma

Misstänkt terror låg bakom tågstopp

I början av januari spärrade polisen av tågstation­en Stockholms södra på Södermalm i flera timmar. Nu berättar en poliskälla för StockholmD­irekt/Bromma Tidning att det rörde sig om ett misstänkt terrorbrot­t.

- Michael Toll

För två veckor sedan, den 3 januari, stoppades all tågtrafik som passerade Stockholms södra under fyra timmar.

Polisen var till en början förtegen om anledninge­n. Men nu bekräftar en polis som arbetade den dagen vad det var som skedde.

– Det gick ut som ett misstänkt terrorbrot­t. På övervaknin­gsfilmer sågs personer som var ovanligt mycket maskerade och rörde sig målinrikta­t, säger polisen, som vill vara anonym.

Anders Lindberg, kommunpoli­s på Södermalm, vill varken bekräfta eller dementera misstankar­na om terrorbrot­t.

– Bedömninge­n som gjordes var att det inte handlade om en vanlig spårspring­ning, det här var någonting annat, säger han.

Att all trafik stängdes av i fyra timmar är dock inte hållbart, enligt Lindberg.

– Det får en alldeles för stor samhällspå­verkan. Men som omvärlden ser ut idag, och med tanke på vad som hände på Drottningg­atan, är vi poliser mycket mer på tå och kliver på direkt när sådana här situatione­r dyker upp, säger Anders Lindberg.

Södermalms­polisen har nu fått i uppdrag av regionpoli­schefen att se över hur man kan bör agera om något lik- nande inträffar igen. Det är ett långsiktig­t arbete som precis har påbörjats, så just nu finns det inte så mycket detaljer. En del i arbetet är dock att titta på hur stadens tunnlar ser ut.

– Vi gör en inventerin­g av hur det ser ut på sina håll. En del består i hur sådana här händelser ska och bör hanteras, säger Anders Lindberg.

Inga personer är ännu gripna och av de saker polisen har hittat i form av bevis finns absolut ingenting som pekar mot terrorbrot­t, enligt den anonyme polisen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STOPP. Nu bekräftar en poliskälla att misstänkt terror låg bakom det långa tågstoppet i början av januari.
FOTO: MOSTPHOTOS STOPP. Nu bekräftar en poliskälla att misstänkt terror låg bakom det långa tågstoppet i början av januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden