Mitt i Bromma

DE BOR I NORDENS FÖRSTA YOUTUBE-HUS

Möt de fyra Youtube-stjärnorna som bor under samma tak i Bromma.

- Text: Ellinor Prawitz

Något är på gång i en villa i Bromma. Plötsligt står filmkamero­r på tomten och nyfikna grannbarn smyger förbi och lämnar idolbilder och blommor vid dörren. Anledninge­n till uppståndel­sen? De fyra Youtubestj­ärnorna Emma Bliss, Konrad Ydhage, Moa Murderess och Jiar ”Tarzan” Raza har just flyttat in i huset.

Sedan drygt två veckor tillbaka bor de alla i den flera hundra kvadratmet­er stora villan och jobbar med sina Youtubekan­aler och andra sociala medier. De kallar det för Nordens första Youtube-hus.

” Youtube- hus?” är ni nu några 30-plussare, utan barn i Youtubeåld­er, som tänker. Med risk för att låta som mossig gammelmedi­a sammanfatt­ar vi det så här:

Emma, Konrad, Moa och ”Tarzan” försörjer sig på sina kanaler – när vi träffar dem har de tillsamman­s nått runt 2,5 miljoner tittare på en vecka med sina personliga vloggar där tittarna får följa dem i deras vardag. Det här är dagens stora idoler för många barn och ungdomar.

Brainstorm­ar tillsamman­s

Syftet med Youtube-huset är att de tillsamman­s ska kunna göra sina kanaler ännu bättre. Som en sorts inkubator – här kan de brainstorm­a ihop eller hjälpa varandra att hålla i kameran.

– Innan bodde jag och Emma på 24 kvadrat. Det är begränsand­e och stör den kreativa förmågan. Och om Emma eller jag är opepp på att filma en dag så har vi andra i huset som är pepp, säger Konrad som driver sin kanal tillsamman­s med flickvänne­n Emma.

– Vi pushar varandra. Det kan bli väldigt ensamt att vara Youtuber. Man kanske går på något möte ibland men man får inte så här nära relationer på samma sätt, fyller Emma i.

Det här är alltså inget Big Brotherhus med kameror i varje rum som filmar allt de gör. I stället filmar de själva och har full kontroll över materialet. Ofta kan klippen gå ut på att de ”prankar” varandra, det vill säga spelar varandra ett spratt. Andra gånger gör de olika utmaningar, som att hålla en syrsa i handen, trots insektsfob­i (det klippet har i skrivande stund setts över 37 000 gånger). Ibland kan klippen helt enkelt bara vara när gänget tar en tur på Ikea.

Varför vill folk titta på det här?

– Vår relation till tittarna är att vi blir en onlinekomp­is. Det är en skön människa du kan träffa varje dag på nätet, säger Konrad.

– Jag själv tycker att det är jätteintre­s- sant att få inblick i en annan persons liv. Man lär ju känna en människa genom internet. Det är väldigt häftigt, tillägger Moa.

Stort utomlands

Att Youtubestj­ärnor bor ihop i kollektiv är inget nytt utanför Norden. Mest känt är kanske Team 10 där flera stora Youtubestj­ärnor bor ihop i en lyxvilla i Los Angeles. Men Team 10 har ett dåligt rykte – många menar att de tenderar att gå alldeles för långt för att få till underhålla­nde material till sina videos. Och varje dag hänger stora klungor med fans utanför huset, vilket gjort dem impopulära hos grannarna.

Något Team 10 har inte gänget i Brommavill­an för avsikt att bli och de försöker hålla sin adress hemlig.

– De vill ha folk utanför huset och det skapar problem för grannarna. Men vi kommer fokusera på att ha en bra relation med våra grannar. Det här är ändå vårt hem, säger Konrad.

Ett hem och en arbetsplat­s på samma gång. I huset är gränserna mellan jobb och fritid inte flytande, snarare är de obefintlig­a. Här tänker de ”content” från morgon till kväll. Mobilerna är överfyllda med aviseringa­r och meddelande­n från tittare som vill ha mer från Youtube-huset. På frågan om när de är lediga svarar de ”aldrig”.

Kan det inte bli för mycket?

– Det funkar ju, det blir aldrig ett stort problem där man känner att ”nä nu kan jag inte göra det här”. Vi gör ju det vi älskar, säger Moa.

Man lär ju känna en människa genom internet. Det är väldigt häftigt.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NYINFLYTTA­DE. Emma Bliss är en av fyra Youtubers som flyttat in i villan.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NYINFLYTTA­DE. Emma Bliss är en av fyra Youtubers som flyttat in i villan.
 ??  ?? YOUTUBERS. Moa Murderess, Emma Bliss och Konrad Ydhage är tre av fyra Youtubers som flyttat in det nya Youtube-huset. Jiar ”Tarzan” Raza är den fjärde.
YOUTUBERS. Moa Murderess, Emma Bliss och Konrad Ydhage är tre av fyra Youtubers som flyttat in det nya Youtube-huset. Jiar ”Tarzan” Raza är den fjärde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden