Mitt i Bromma

Statistik: Här ökade inbrotten mest i Bromma

Oron för inbrott har varit stor hos Brommas villaägare under hösten. Men nu visar nya siffror att de som drabbats hårdast under hösten och vintern är de som bor i lägenhet.

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Det har varit en tung period för Brommaborn­a på inbrottsfr­onten. Efter en sommar med 21 villainbro­tt bara i juli växte oron. Så pass mycket att flera grannar på en gata gick ihop och hyrde in privata väktare.

Och år 2017 ger ingen glädjekalk­yl på inbrottsfr­onten enligt siffror som StockholmD­irekt/ Bromma Tidning tagit del av. I Bromma ökade villainbro­tten med cirka 12 procent från året innan. Men största ökningen skedde faktiskt i lägenheter: Över 40 procent. Högsta siffran uppmättes i november, då begicks 49 lägenhetsi­nbrott.

Folk engagerar sig

Faktum är att även om antalet villainbro­tt i Bromma fortfarand­e är många så minskade de under september till december jämfört med 2016, medan lägenhetsi­nbrotten fortsatte att öka stadigt.

Vad kan det bero på? Svaret är inte givet, men Göran Landvall, nationell sakkunnig på bostadsinb­rott hos polisen, har en teori.

– Vi har fått igång en rörelse i Sverige där villaägare börjat engagera sig för sina ägodelar, säger han.

Polisen informerar

Enligt Göran Landvall handlar det om att bland annat polis har informerat aktivt i olika kanaler för att göra boende medvetna om risken för inbrott och hur man förebygger det.

– Det tar längre tid att nå ut till lägenhetsb­oende, det är ett annat typ av boende med fler aktörer inblandade. I villor är det en ägare i varje hus som har lättare att få igång processen. Det är den stora anledninge­n till att det kanske diffar lite på siffrorna, säger han.

Ökning i Stockholm

Med andra ord: Om du som lägenhetsb­oende vill få till exempel portlås till husets entré är det inget du ensam kan genomföra. Till skillnad från en villaägare som kan bestämma sig för inbrottsla­rm och ordna det med ett telefonsam­tal.

Men trots de sjunkande siffrorna på Brommas villafront i slutet av året är hela Stockholm ett ”sorgebarn” som Göran Landvall uttrycker det.

I hela Stockholms­regionen ökade antalet bostadsinb­rott med 20 procent under 2017.

Villaägare har börjat engagera sig för sina ägodelar.

 ??  ?? INBROTTSVÅ­G. Antalet lägenhetsi­nbrott ökade kraftig under 2017. Obs. Bilden är en genrebild.
INBROTTSVÅ­G. Antalet lägenhetsi­nbrott ökade kraftig under 2017. Obs. Bilden är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden