Mitt i Bromma

De vill ta X-games till Stockholms arenor

I mars 2020 ska Stockholm arrangera extremspor­teventet X-games. Det tycker Daniel Fava (L), ledamot i idrottsnäm­nden, som nu kommer strida för frågan.

- Robin Högberg Johann Bernövall

X-games är rena julafton för den som gillar exempelvis snowboard och skateboard men också rally, motocross och surfing.

Att få arrangera ett evenemang som X-games vore ett lyft, tycker Daniele Fava (L), ledamot i idrottsnäm­nden.

– Vi vill utreda möjlighete­rna att ta X- games till Stockholm. Det vore en bra grej för staden som redan finns och är stort i Oslo där man klarat det fint, säger han.

Mars 2020 är målbilden för Stockholms första X-games och Daniele Fava ser stora möjlighete­r att köra de olika sporterna runtom i Stockholm.

– X-games är en befintlig paketlösni­ng. Vi tror att kostnaden skulle landa på 70 miljoner. Det finns en massa bra arenor i Stockholm där man kan köra sommar- och vinterdele­n samtidigt. Till exempel finns Hammarbyba­cken för “Big jump”-snowboard eller Tele2 arena för inomhusgre­jer.

”Som Champions League”

Liberalern­a kommer strida för att Stockholm ska få evenemange­t, som Daniele Fava liknar vid exempelvis Champions league.

– Det finns en hel kultur kring det här som vissa kanske inte känner till eller fat- tar hur stort det är. I extremspor­tsvärlden är det här som Champions league i fotboll eller Franska öppna i tennis. Nu kommer vi liberaler driva opinion och vara aktiva i de facknämnde­r det berör.

X-games finns i en sommar- och en vinteredit­ion samt specifika mästerskap i Asien, Europa och Latinameri­ka. Det allra första Xgames hölls sommaren 1995 i Newport, Rhode Island.

 ?? FOTO: PICASA ?? EXTREMSPOR­T. Snowboard är en av vitt skilda sporter som äger rum under X-games.
FOTO: PICASA EXTREMSPOR­T. Snowboard är en av vitt skilda sporter som äger rum under X-games.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden