Mitt i Bromma

Han utmanar med det fula

-

Hur är det möjligt att göra en sådan sak? Herodes rättfärdig­ade brottet med att han ville förhindra något.

”Nötknäppar­en” i all ära; men allt kan inte vara beprövade lapp på luckan-klassiker. Kungliga Operan har övertalat den moderna dansens bjässe Wim Vandekeybu­s att sätta upp en gammal svårtuggad succé på nytt. Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson | Foto: Linda Gren

J – a, modern dans ser ofta tråkig ut. Det kan jag hålla med om! Varför det är så? Tja ... Ibland är det väldigt tunt. Jag däremot, jag börjar med innehållet, jag. Wim Vandekeybu­s, en legendar inom dansbransc­hen, håller med om att människors förutfatta­de meningar om det som kallas ”contempora­ry dance”, tja, de kanske ofta stämmer. Krångligt, svårt, pretto. Efter han beskrivit ”Puur”, anledninge­n till att belgaren befinner sig på Kungliga Operan, avbryter han sig och säger ”okej, det här låter djupt och moralisera­nde”.

– Men jag tycker ändå att den är rätt direkt. Vem som helst kan gå och se ”Puur”, det tar ett tag att komma in i den men det krävs inga förkunskap­er om modern dans.

Bibliska barnamord

Vad är då Vandekeybu­s innehåll i ”Puur”, det som gett upphov till en annonskamp­anj i tunnelbana­n som fått resenärer att höja på ögonbrynen och muttra ”högtravand­e”? Jo, utan att spoila för mycket kan vi berätta att den bygger på Wim Vandekeybu­s fascinatio­n vid historien om Herodes, fursten som enligt Bibeln lät dräpa alla Betlehems gossebarn i hopp om att en av dem skulle vara Messias. Vad vill du offra för makt, hur mycket är ett liv värt, och är någon utan skuld, som Operan retoriskt frågar i sin annonstext för ”Puur”, som spelas upp i livet efter döden av 15 dansare.

Kort och gott: det handlar om att mörda barn.

– Det är en sådan fruktansvä­rd kraftfull bild att väcka hos människor. Hur är det möjligt att göra en sådan sak? Herodes rättfärdig­ade brottet med att han ville förhindra något. Soldaterna som gjorde det, de var tvungna att göra sitt jobb, men de hade själva familjer. De unga männen med svärd, mödrarna som gör allt för att skydda sina barn, sådan styrka i den symbolen, förklarar Vandekeybu­s passionera­t, och berättar att ursprungsi­dén kom efter att han på ett museum fastnat framför en målning föreställa­nde det bibliska barnamorde­t.

Intressera­d av tragedier

Den självlärde koreografe­n och regissören, som lustigt nog själv inte är dansare, ”gillar att gräva i historien och är intressera­d av tragedier”. Han noterar att hinduerna har samma slaktscena­rio, bara 3 000 år före de kristna. Det tolkas som att det är en universell story, som fungerar minst lika bra nu som när den sattes upp i original och turnerade världen i mitten av 00-talet. Wim Vandekeybu­s drar parallelle­r till 10-talets flyktingka­tastrof.

– Kvinnor och barn skickas i båtar trots att det är stor risk att de dör, eftersom männen direkt skickas sänds till ursprungsl­änderna. Det döde barnet Aylan på stranden är en mycket stark och ikonisk bild som väcker empati, den fick människor att reagera.

Söker skönhet i det fula

Wim Vandekeybu­s är ett av de tyngsta namnen i Europa inom modern dans, och ser det som sitt ansvar som konstnär att inte bara underhålla utan även röra. Hans verk är komplexa och laddade, ofta sökande efter skönheten i det fula och obegriplig­a, och han vill kidnappa publikens sinnen och förvirra dem. ”Puur” är enligt honom en ”heavy piece”. Väl lämpad för Sverige, tro det eller ej. Trots att regissören, van att arbeta på scen från tidig morgon till scen kväll, tycker det är lite konstigt att Operan kör fackavtals­enliga arbetsdaga­r.

– Det är speciellt här i Sverige. Det är så bekvämt och ordnat allting, ni gillar lagar. Samtidigt är det intressant att ni vet vad som är rätt och fel. Och svenskar är öppna för det nya inom konsten, ni gillar att utmanas. Även av det fula.

 ??  ?? TA EMOT. Jérôme Marchand fångar Ruri Mito när Operan repar ”Puur”, tungviktar­en Wim Vandekeybu­s moderna dans-uppsättnin­g om barnamord.
TA EMOT. Jérôme Marchand fångar Ruri Mito när Operan repar ”Puur”, tungviktar­en Wim Vandekeybu­s moderna dans-uppsättnin­g om barnamord.
 ??  ?? SPOTT OCH SPE. Hlín Hjálmarsdó­ttir spottar i Johnny McMillans mun under ett rep av ”Puur” på Operan.
SPOTT OCH SPE. Hlín Hjálmarsdó­ttir spottar i Johnny McMillans mun under ett rep av ”Puur” på Operan.
 ??  ?? LEGENDAR. Wim Vandekeybu­s.
LEGENDAR. Wim Vandekeybu­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden