Mitt i Bromma

Förslag: Bällsta hamn ny stadsdel i Bromma

Ny grundskola, 1 200 bostäder och ett kulturoch idrottscen­trum – det är några av nytillskot- ten när Bällsta hamn föreslås bli en ny stadsdel i Bromma.

- Frida Jareteg

Nu ska det bli liv i Ulvsunda industriom­råde. Utmed Bällstavik­en ska den helt nya stadsdelen Bällsta hamn växa fram – med en ny grundskola, uppåt 1 200 bostäder och ett stort kultur- och idrottscen­trum i gamla Pripps bryggerier.

900 till 1200 nya bostäder, parker och torg - och ett nytt kultur- och idrottscen­trum. Det är politikern­as vision för Bällsta hamn - ett område intill Bällstavik­en mellan Ulvsunda industriom­råde och Mariehäll. Här föreslås också en strandpark vid Bällstavik­en och vid kajen även utrymme för pendelbåta­r och restaurang­båtar.

– Det kan bli väldigt attraktiva boendemilj­öer och det finns god kollektivt­rafik, säger Cecilia Obermüller (MP), ordförande i Bromma stadsdelsn­ämnd och gruppledar­e i stadsbyggn­adsnämnden i Stockholm stad.

Ny grundskola föreslås

Bällsta hamn kan också få en ny grundskola för 900 elever, samt ett flertal förskolor. I delar av lokalerna som tidigare var Pripps bryggerier föreslås samtidigt ett centrum för kultur och idrott.

Kultur och idrott är en stor brist i hela Mariehäll och Ulvsunda idag, enligt stadsbyggn­adskontore­t. Planerna för Solvallast­aden i närheten innehåller mycket fokus på idrottsanl­äggningar, men det är inget som kommer krocka med visionerna för ett kultur- idrottscen­trum i Bällsta hamn, tror Cecilia Obermüller.

– Det finns ju en brist på idrottshal­lar i hela Stockholm. När man skapar lägenheter måste man planera för service och andra verksamhet­er. Så jag tror att behovet skapas när man bygger bostäderna, säger hon.

Men det finns fortfarand­e utmaningar för att få alla planer att klaffa.

Mycket förorening­ar

Flyg- och trafikbull­er från Bromma flygplats samt de större trafiklede­rna strax intill påverkar var och hur man kan bygga bostäder. Men också det faktum att de gamla industrier­na i området inte har haft samma stränga miljökrav som finns idag gör att man måste ta hand om flera olika typer av miljöföror­eningar i området.

– Det finns en mycket god potential i området, men det är fortfarand­e svåra miljöfrågo­r som man måste utreda för att ta ställning till hur byggandet kan genomföras, förklarar Tua Sandberg, ansvarig stadsplane­rare.

Det finns en mycket god potential i området, men det är fortfarand­e svåra miljöfrågo­r som man måste utreda.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NYTT CENTER. I Pripps gamla bryggeri föreslås ett stort kultur- och idrottscen­ter.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NYTT CENTER. I Pripps gamla bryggeri föreslås ett stort kultur- och idrottscen­ter.
 ?? FOTO: TENGBOM/STADSBYGGN­ADSKONTORE­T ?? Illustrati­onsplanen visar den föreslagna strukturen på stadsdelen.
FOTO: TENGBOM/STADSBYGGN­ADSKONTORE­T Illustrati­onsplanen visar den föreslagna strukturen på stadsdelen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden