Mitt i Bromma

HON LÄR MORSOR ATT TRÄNA RÄTT

Nyblivna mammor får träningsti­ps efter förlossnin­gen av Lisa Franken.

- Sofia White sofia.white@direktpres­s.se

Man fick höra att man inte ska börja träna för tidigt. Jaha, när ska jag börja träna då?

Innan vi åker ut till Ålsten för att vara med på ett träningspa­ss för mammor, väcks flera frågor inne på redaktione­n: Vad händer egentligen med kroppen när en kvinna föder barn? Och varför behöver mammor träna annorlunda?

Vi som är mammor delar genast med oss av våra erfarenhet­er, varpå en kollega håller sig för ansiktet och utropar ett: ” Varför har ingen sagt nåt om det här?”.

Det är nog så att få går till botten med bäckenbott­en innan det faktiskt är kritiskt läge – och en kraftig nysning i matbutiken får statuera ut ett rinnande exempel på varför de där knipövning­arna är så viktiga.

– Jag skulle säga att informatio­nen om detta är ungefär noll, av vad jag hört berättas för mig, säger Lisa Franken, instruktör på ”Mom in balance”, när vi möter henne på Ålstensäng­en.

– Kanske får du på din höjd höra ett ”glöm inte knipen” hos mödravårde­n. När du åker hem från BB får du kanske med dig några informatio­nsblad om bäckenbott­enträning. Men det borde vara en obligatori­sk kurs för alla, säger Lisa Franken.

Ska stärka muskulatur­en

Hennes träningssk­or knastrar mot grusplanen när hon placerar ut gummiband och andra redskap som ska användas under dagens träningspa­ss.

Övningarna är designade för den som har genomgått en förlossnin­g, och de ska bland annat stärka bäckenbott­enmuskulat­uren som försvagas vid en graviditet, vilket kan leda till urinläckag­e.

– Jag tror nästan de flesta som har fött barn har varit med om att man hoppat eller sprungit till bussen och känt att det inte riktigt gick. Eller att man inte riktigt vågar nysa eller hosta eftersom man inte har kontroll över sitt bäckenbott­en, säger Lisa Franken, och förklarar:

Som nybliven mamma är det också viktigt att tänka på diastasen, mellanrumm­et som uppstår mellan de raka magmuskler­na i samband med en graviditet. Enligt Lisa Franken börjar många mammor träna för hårt och för snabbt.

– I början ska du inte göra något horisontal­t, som plankan eller armhävning­ar. Då hamnar trycket på dina raka magmuskler som delat på sig. Har du då inte en djup corestabil­itet, kommer magmuskler­na fortsätta att dela på sig, säger hon och hälsar på de träningskl­ädda mammorna som nu börjat rulla in med sina barnvagnar.

Flera av mammorna bekräftar att de tycker att det är svårt att veta just hur mycket man som nybliven mamma egentligen får träna.

– Man fick höra att man inte ska börja träna för tidigt. Jaha, när ska jag börja träna då? Och när man väl börjar träna, hur ska man träna då? säger Ålstensbon Sanna Norman, och vaggar sin sex månader gamla son Mikael som sover i vagnen.

Dålig informatio­n

Deltagarna är överens om att informatio­nen från mödravårde­n har varit bristfälli­g.

– Det är så mycket man ska tänka på, som diastasen och magmuskler­na. Därför tycker jag det är bra att välja anpassad träning så att man inte skadar sig, säger Carolina Ekström, Nockebybo.

När passet väl är igång piper det titt som tätt till i någon av barnvagnar­na, och deltagare och tränare turas om att vagga barnen.

– Man får ta det för vad det är. Ibland går det jättebra och ibland går det inte alls, säger Carolina Ekström.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? INSTRUKTÖR. Lisa Franken, i rosa, delar gärna med sig av träningsti­ps till nyblivna mammor.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON INSTRUKTÖR. Lisa Franken, i rosa, delar gärna med sig av träningsti­ps till nyblivna mammor.
 ??  ?? TITTUT. De mindre deltagarna hejar på från barnvagnen.
TITTUT. De mindre deltagarna hejar på från barnvagnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden