Mitt i Bromma

Otrygg cykelväg rustas upp

Satsningen på Västerorts cykelstråk fortsätter. Nu ska en sträcka mellan Brommaplan och Åkeshov rustas upp för 33 miljoner kronor.

- Ellinor Prawitz ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Cykelsträc­kan mellan Åkeshov och Brommaplan är en del av det så kallade Hässelbyst­råket – den 15 kilometer långa sträckan mellan Åkermyntan i Hässelby och stadshuset. Nu ska vägen, som trafikkont­oret refererar till som ”den saknade länken”, bli bättre.

I dag är sträckan otrygg och går i blandtrafi­k på lokalgatan som går parallellt med Bergslagsv­ägen, närmast Åkeshovs tunnelbane­station. Nu föreslås hela sträckan i stället få en dubbelrikt­ad cykelbana och separerad gångbana. Cykelbanan blir 3,25 meter bred, som är enligt den nya cykelstand­arden i Stockholm.

För detta kommer lokalgatan­s bilfiler att behöva smalnas av. Och precis efter Åkeshovsro­ndellen blir det enkelfilig­t för bilar en kort sträcka.

– Det betyder att bilarna får slussas en i taget, så man får vänta på sin tur. Biltrafike­n är fördelad ganska bra över dygnet, så det kommer inte påverka i någon större utsträckni­ng, säger Per-Åke Tjärnberg, trafikplan­erare på trafikkont­oret.

Åkeshov är en utpekad knutpunkt för de som väljer att kombinera cykelpendl­ande med att åka kommunalt. Därför förses stationen med ett nytt cykelställ med väderskydd.

– Cykelparke­ringen som står där nu kommer att rivas och vi kommer få dit en fin cykelparke­ring med tvåvånings­ställ och plats för 150 cyklar, så det kommer bli bra. I dag finns det runt drygt hälften skulle jag tro, säger Per-Åke Tjärnberg.

Totalt beräknas upprustnin­gen av sträckan att kosta 33 miljoner kronor. Genomföran­det skulle klubbas i trafiknämn­den den första februari, efter att den här tidningen gick i tryck. Om allt går som planerat hoppas man komma igång med bygget under sensommare­n 2018 och vara färdiga framåt våren 2019.

Det betyder att bilarna får slussas en i taget.

 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? RUSTAS UPP. Att cykla mellan Åkeshov och Brommaplan ska snart kunna bli tryggare.
FOTO: ELLINOR PRAWITZ RUSTAS UPP. Att cykla mellan Åkeshov och Brommaplan ska snart kunna bli tryggare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden