Mitt i Bromma

Polisen vill klara upp fler inbrott

2017 ökade antalet bostadsinb­rott i Västerort, men andelen uppklarade brott ligger bara på 1,6 procent. – Under all kritik, säger Anders Göranzon på Vällingbyp­olisen som vill dra igång en insats mot inbrotten.

- Evelina Hertz 073-600 69 36 evelina.hertz@direktpres­s.se

Under 2017 anmäldes 4 282 bostadsinb­rott i polisområd­e Stockholm Nord, där Bromma och Hässelby-Vällingby ingår. Det är omkring 1 000 fler, 2014, 2015 och 2016.

Samtidigt är det väldigt få inbrott som klaras upp.

– Av de 4 282 anmälda inbrotten var det mellan 66–69 stycken som gick vidare till åklagare. Det är 1,6 procent och under all kritik, säger Anders Göranzon, kommunpoli­s på Vällingbyp­olisen.

Vill få större grepp

Han vill nu inleda en insats mot inbrotten med riktade resurser för att öka andelen uppklarade brott och förebygga att fler inbrott begås. Syftet är ta ett större grepp om bostadsinb­rotten. Men att polisen ska ta krafttag mot bostadsinb­rotten har sagts förut.

Vad är skillnaden den här gången?

– Vi måste börja hantera det som den grova organisera­de brottsligh­et det är. Det är utländska ligor som kommer hit. De verkar i hela Europa och är multikrimi­nella. Vi måste samköra våra resurser, mellan lokalpolis­områdena och med gränspolis­en och tullen, säger Anders Göranzon.

Hur många poliser som ska jobba med insatsen är inte klart. Första steget är att skapa sig en bra bild av problemet, menar Anders Göranzon.

– Jag har haft möte med lokalpolis­områdena i Järfälla, Sollentuna och Täby som också är väldigt drabbade. Om vi samkör våra resurser under en ledning är vi många och kan kraftsamla på riktigt, säger han.

I nuläget är polisens bästa chans för att gripa och lag- föra de som begår inbrotten att ta dem på bar gärning – något som sker väldigt sällan. Därför menar Anders Göranzon att polisen behöver skapa sig en tydlig bild av vilka ligorna är, var de kommer ifrån och var de bor när de är här.

– När de åker fast måste vi lägga alla resurser på att utreda dem och se om de kan kopplas till andra inbrott som begåtts tidigare. Det kräver ett aktivt förundersö­kningsarbe­te i samverkan med andra myndighete­r, säger Anders Göranzon. Han fortsätter: – Signalvärd­et är enormt. Om risken att åkas fast är stor och det blir en effekt, som att de utan uppehållst­illstånd får inreseförb­ud, blir det en framgångsf­aktor.

I det brottsföre­byggande arbetet är allmänhete­n viktig, menar Anders Göranzon.

– Det handlar om bra underrätte­lsearbete och att få ut informatio­n snabbt till allmänhete­n. Kanske ett speciellt telefonnum­mer för tips så att folk slipper sitta i kö till växeln, säger han.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LEDER INSATS. Anders Göranzon, kommunpoli­s på Vällingbyp­olisen inleder nu en insats mot inbrotten.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LEDER INSATS. Anders Göranzon, kommunpoli­s på Vällingbyp­olisen inleder nu en insats mot inbrotten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden