Mitt i Bromma

M och S i ordbråk om friskolor utan lokaler

I förra veckan gick skolborgar­rådet Olle Burell hårt ut mot friskolor som driver verksamhet utan permanenta lokaler. Något som provocerad­e opposition­sborgarråd­et Cecilia Brinck (M).

- Sofia White Ellinor Prawitz

Förra veckan skrev vi om två friskolor i Spånga som riskerar att bli av med sina lokaler, då deras verksamhet bedrivs i lokaler med tillfällig­a bygglov.

Skolborgar­rådet Olle Burell (S) sa i artikeln att det rör sig om ett större systemfel.

– Vem som helst kan etablera en friskola varsomhels­t, oavsett om det finns långsiktig­a lokallösni­ngar eller inte, sa Burell.

Cecilia Brinck (M), säger nu att hon blir ”mycket provocerad”.

– Friskolorn­a är helt nödvändiga, inte bara ur ett valfrihets­perspektiv, utan för att vi faktiskt inte klarar av detta utan dem, säger hon och kopplar problemen till det ökande elevantale­t och bristen på skollokale­r. Hon fortsätter: – Jag tycker stan ska göra allt man kan för att lösa lokalfråga­n för de här skolorna. Att Olle lyckas få det till en fråga om driftsform...han vill ju bli av med friskolorn­a!

Olle Burell, vill du bli av med friskolorn­a?

– Nej det vill jag inte. Men alla skolor måste vara seriösa och ha kapacitet att bedriva långsiktig verksamhet. Det är en jättestor skillnad på aktörer, så man ska absolut inte dra alla friskolor över en kam, säger Burell.

Han står dock fast vid att det handlar om ett systemfel, eftersom staden inte har en skyldighet att kräva insyn i skolornas verksamhet - och säger så här om att det inte görs tillräckli­gt för att lösa lokalfråga­n:

– Stadsbyggn­adskontore­t är konstrukti­va och försöker hjälpa alla aktörer. Men det är fortfarand­e den enskilda aktörens ansvar att skaffa sig de resurser som behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden