Mitt i Bromma

Johans liv är en schlager

MELODIFEST­IVAL. Såg Perelli – blev frälst

- Text: Mimmi Epstein

Johan Svensson minns när han såg Charlotte Perelli vinna Eurovision Song Contest. Sedan dess är han mellofräls­t och lever ”som om varje dag vore en schlager”. I dag lördag drar tv-festen igång igen.

Det var Johan Svenssons farmor som introducer­ade honom för Melodifest­ivalen. Året var 1999 och han var nio år.

– Jag minns hur Charlotte Nilsson, som hon hette då, stod där i sin silvercape och sjöng Tusen och en natt. Sedan dess har jag varit frälst, säger Johan Svensson.

Någon vecka efteråt signerade Charlotte Perelli, som hon numera heter, skivor och Johan Svensson var givetvis på plats. Dagen efter hamnade han i tidningen tillsamman­s med sin idol.

Han berättar att han lever ”som om varje dag vore en schlager”.

– Min paljettgar­derob är större än min vanliga och jag klär upp mig så ofta jag kan. Jag tycker att fler borde göra det. Livet är för kort för att man ska gå runt som en grå mus. Vilken vardag som helst kan livas upp av att man lyssnar på någon gammal eller ny pärla, säger han och berättar att folk ger komplimang­er på stan.

– De tycker att det är kul att jag vågar klä mig såhär. Jag tror att många fler skulle vilja göra det i vardagen. Till exempel 40-årskrisand­e mammor som älskar paljetter men som bara vågar klä upp sig på finalen när de ska till arenan.

Lyssnar på bidrag och kollar klipp

På lördagen börjar mellofeste­n för många svenskar. I mars avgörs vem som vinner och i maj är det dags för internatio­nella finalen Eurovision Song Contest i Lissabon. Men för Johan Svensson pågår festen året om.

– Jag går konstant runt och lyssnar på bidrag och kollar på klipp. Och spånar vilka artister som ska vara med. Jag tittar alltid efter nya paljettout­fits – det tillhör festen. Jag börjar helt enkelt ladda inför nästa tävling efter finalen.

Vad är det med Melodifest­ivalen som får dig så engagerad?

– Den intressera­r så många. Det finns ingenting som berör och upprör lika mycket. Och den ger nya artister en chans samtidigt som den ”tar vara” på gamla. Det skulle till exempel inte förvåna mig om Ann-Louise Hansson dyker upp igen.

”De vågar inte stå för det”

Johan upplever att det finns ett tabu kring Melodifest­ivalen.

– Folk säger att de inte tittar, de vågar inte stå för att de gör det. Men samtidigt finns det statistik som visar att det är mellan 3 och 4 miljoner som kollar på varje deltävling. Och man hör det i fikarummen, det är ett perfekt samtalsämn­e när man inte vill prata om väder och vind.

Han är ”så taggad” på att första deltävling­en drar i gång men är samtidigt skeptisk till vissa av årets bidrag.

– Det är för mycket humor. Jag förstår att man vill ha kontrasten men det förstör för oss som tar tävlingen på allvar.

Drömmen är att i framtiden vara involverad i produktion­en. Johan Svensson har i många år arbetat nära den – bland annat genom att blogga och att vara sponsorers ansikte utåt.

– Christer Björkman, om du läser: det är bara att kontakta mig. Jag skulle gärna vilja sitta med i urvalsjury­n eller ha någon form av programled­arroll.

Min paljettgar­derob är större än min vanliga och jag klär upp mig så ofta jag kan. Jag tycker att fler borde göra det.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? ÅRET RUNT-MELLO. För Johan Svensson pågår mellofeste­n varje dag, året om.
FOTO: JANNIE FLODMAN ÅRET RUNT-MELLO. För Johan Svensson pågår mellofeste­n varje dag, året om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden