Mitt i Bromma

Bibliotek firar alla hjärtans dag med våld och sex

Stadsbibli­oteket hyllar alla hjärtans dag med ett rått snack om blod, sex och död.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Det är under namnet ”Hellraiser – ett hjärta åt helvete” som bibblan vill lyfta och dissekera slafsmästa­ren Clive Barkers sadomasoch­istiska ”Hellbound heart” från 1986.

Författare­n Caroline Grimwalker översatte förra året skräckboke­n till svenska, och nu ska hon snacka om den – och förklara dess storhet.

– Främst är den ett konstverk i sin egen rätt, en fantastisk­t bra bok. Den tar upp allt sådant som vi människor gillar att vältra oss is: död, sex, våld. Den talar till folk, vår naturliga dragning till det våldsamma. Och sedan är det som sagt väldigt mycket sex i den, säger Caroline Grimwalker.

Filmversio­nen kom 1987, i regi av Clive Barker själv och med namnet ”Hellraiser”.

– De flesta har nog sett men inte läst. Även jag hittade filmen först och upptäckte sedan boken någon gång på mellanstad­iet. Jag fascinerad­es av det köttiga, det väldigt kroppsliga. Jag hade läst Stephen King innan men Barker är så väldigt mycket mörkare.

Kan man lära sig något av boken?

– Nej, varför skulle man göra det? Jag gillar inte att man måste leta efter samhälliga budskap i allt. Det är jäv- ligt bra underhålln­ing, kan det inte bara få vara det?

Helt okej! Men passar ”Hellbound heart” på alla hjärtans dag då?

– Ja, den handlar om kärlek på massa olika plan. Det är en enda stor härva av kärlekshis­torier. Larrys obesvarade kärlek till Julia, hennes kärlek till Frank, Kirsty och Steves kärlek, och så cenobitern­as eviga kärlek till lidande.

’Hellbound heart’ är en enda stor härva av kärlekshis­torier.

Samtalet är den 14 februari på stadsbibli­oteket, kl. 18.

 ?? FOTO: MALIN FALK ?? THE HORROR THE HORROR. Caroline Grimwalker snackar njutning och smärta på alla hjärtans dag.
FOTO: MALIN FALK THE HORROR THE HORROR. Caroline Grimwalker snackar njutning och smärta på alla hjärtans dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden