Mitt i Bromma

Volvo får Uber-order

-

Fler män bältar sig – men de unga är högrisk

Varje år undersöker NTF, Nationalfö­reningen för trafiksäke­rhetens främjande, hur bra vi är på att använda bilbältet. Det bygger på drygt 340 000 observatio­ner av förare och framsätesp­assagerare i landets samtliga kommuner.

Resultaten för 2017 visar att bältesanvä­ndningen hos män har ökat från 93 till 94 procent jämfört med föregående år. Men det är fortfarand­e en bit kvar till kvinnorna, där 97 procent spänner fast säkerhetsb­ältet innan färd.

Totalt ökade bältesanvä­ndningen i tätort från 94 till 95 procent.

– Att användning­en stiger bland män är jättebra, men eftersom det fortfarand­e är så att var tredje förare som omkommer i personbil saknar bilbälte är det viktigt att fortsätta jobba för att öka användning­en, i synnerhet mot högriskgru­pper så som unga män, säger NTF:s generalsek­reterare Marie Nordén.

Italienska sportbilst­illverkare­n Lamborghin­i har skänkt ett unikt exemplar av Huracán till katolska kyrkans ledare påve Franciskus. Bilen är lackad i samma färger som Vatikansta­tens flagga och ska auktionera­s ut. Intäkterna går till välgörande ändamål som påven valt. Volvo Cars ska mellan 2019 och 2021 leverera tiotusenta­ls basfordon med självköran­de teknologi till taxiföreta­get Uber. Biltypen är stora suven XC90, baserad på SPA-plattforme­n.

Uber och Volvo har redan bedrivit testverksa­mhet under en tid, med sådana här bilar i mindre skala.

Det nya samarbetet är icke-exklusivt och Volvo kommer att använda samma basfordon i sin egen utveckling av autonoma bilar.

Den första självköran­de Volvon för privatpers­oner är beräknad att lanseras 2021.

 ??  ?? VÄLSIGNAD LAMBORGHIN­I.
VÄLSIGNAD LAMBORGHIN­I.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden