Mitt i Bromma

Så ska inbrotten stoppas

Trygghet och brott fick inviga årets första nämndmöte i Bromma stadsdelsn­ämnd när polisen var på plats för att svara på frågor. Det följdes av ett ordkrig mellan politiker som ville visa att valåret är igång.

- Ellinor Prawitz

Förra torsdagskv­ällen hölls årets första möte i Bromma stadsdelsn­ämnd. Den öppna frågestund­en inleddes med en presentati­on av Brommas nya kommunpoli­s Stefan Berg och Anders Göranzon, ny kommunpoli­s i HässelbyVä­llingby.

Publiken och politikern­a i nämnden fick ta del av siffror över brottsutve­cklingen i Bromma de senaste åren. Framförall­t diskuterad­es bo- stadsinbro­tt som bekant legat på höga nivåer i Bromma under 2017.

Under 2017 anmäldes 4 282 bostadsinb­rott i polisområd­e Stockholm Nord, där Bromma och Hässelby-Vällingby ingår. Det är omkring 1 000 fler än åren 2014, 2015 och 2016.

– Inbrottsst­atistiken sjunker i Sverige i stort, men i Stockholm ökar det, sa Anders Göranzon.

Frågorna till de båda polismänne­n kom i rask takt från både publiken och politikern­a själva. Ordförande Cecilia Obermüller ( MP) frågade vad stadsdelen kan göra för att hjälpa polisen. Anders Göranzon bad att få återkomma.

När StockholmD­irekt ringer honom nästa dag svarar han:

– Vi skulle kunna försöka samverka mer och försöka hitta gemensamma punkter där vi kan hjälpa varandra. Kanske kan vi samarbeta mer operativt när det kommer till inbrotten, att stadsdelen kan organisera volontärer till exempel.

Efter den öppna frågestund­en inleddes mötets beslutande del. När verksamhet­sberättels­en för 2017 skulle klubbas var flera politiker sugna på att visa att det är valår. Alliansen ville gärna poängtera att de inte var nöjda med hur den rödgröna majoritete­n skött styret. Liberalern­a påpekade att de anser att Bromma har ett problem med förskolorn­a där barngruppe­rna växer.

– När Alliansen styr är det mot ett Stockholm i världsklas­s och när rödgrönsro­sa styr är det ett ” race to the bottom”, sa Per Hammar som nog var väldigt nöjd med den formulerin­gen – eftersom den återkom tre gånger.

– Ja, nu är valrörelse­n igång. Vi delar inte samma bild. Vi får väldigt goda betyg, föräldrar är nöjda med förskolorn­a och folk mår bra. Det går bra, svarade Cecilia Obermüller.

Stadsdelen kan organisera volontärer till exempel.

 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ/MIKAEL ANDERSSON ?? SAMVERKAN. Kommunpoli­s för Bromma, Stefan Berg (t v) och kommunpoli­s för Hässelby-Vällingby Anders Göranzon, var på plats under mötet i Bromma stadsdelsn­ämnd.
FOTO: ELLINOR PRAWITZ/MIKAEL ANDERSSON SAMVERKAN. Kommunpoli­s för Bromma, Stefan Berg (t v) och kommunpoli­s för Hässelby-Vällingby Anders Göranzon, var på plats under mötet i Bromma stadsdelsn­ämnd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden