Mitt i Bromma

KDU vill att Bromma bryter sig loss från Stockholm

Trodde du frågan om Broxit – Bromma som egen kommun var överspelad? Inte alls – nu tar Kristdemok­raternas ungdomsför­bund i Stockholm upp kampen för en separation.

- Ellinor Prawitz

”KDU Stockholm är nu för att låta Bromma göra en Broxit och bli en egen kommun! #kdusthlm18”

Citatet kommer från Nike Örbrink, ordförande för Kristdemok­raternas ungdomsför­bund i Stockholm och Brommabo. Efter förbundets distriktss­tämma twittrade hon ut KDU Stockholms stöd för Broxit – frågan som blev lokalt omdiskuter­ad i slutet av förra året.

Varför stödjer KDU det här?

– I Bromma har vi hål i asfalten och lampor som inte lyser i motionsspå­r. Men på Stockholms stad- nivå har man istället infört parkerings­automater på villagator. Vi tycker att den lokala kännedomen om vad som behövs i Bromma är för dåligt, säger Nike Örbrink.

Fast p- avgiften är ju bland annat till för att hindra bilister som infartspar- kerar i Bromma – kan inte det ses som ett tecken på god lokalkänne­dom?

– Nej. Vad jag uppfattar så är det många som bor här som inte tycker att det var ett bra beslut och att problemet med de som infartspar­kerar i Bromma inte är så stort.

Röstade blått – MP-styrs

En del av problemet är hur det politiska systemet i Stockholm är uppbyggt, menar Nike Örbrink.

– Problemet ur ett demokratis­kt perspektiv är att trots att majoritete­n i Bromma röstade blått i kommunvale­t så är ordförande i stadsdelen en miljöparti­st eftersom stadsdelsn­ämnden faller inom kommunfull­mäktiges majoritet, säger hon.

Men Kristdemok­raterna i Stockholm håller inte med sitt ungdomsför­bund.

– Det kanske är mitt fel det här, för på ungdomsför­bundets stämma inlednings- talade jag och sa på skoj att motionen om Broxit aldrig kan gå igenom för det har vi inte råd med. När någon från partiet säger något så vill ungdomsför­bundet gärna göra tvärtemot, säger Erik Slottner (KD), gruppledar­e.

Vill se färre kommuner

Han vill snarare se att Sverige får färre kommuner.

– Varje kommun ska ha fullmäktig­e, nämnder och styrelser, kommunalrå­d och förvaltnin­g. Allt kostar mycket pengar och det blir ineffektiv­t. Redan idag är det för mycket med 290 kommuner, säger han.

Kan det inte ligga något i att stadshuset saknar lokal förankring i Bromma?

– Så där känner nog alla. Sverige känner sig litet i EU, kommuner känner sig små gentemot riksdagen och så vidare. Skulle Bromma bli egen kommun skulle Blackeberg alla gånger känna sig förbisedda av Äppelviken.

Frågan är hur het debatten om Broxit är hos Brommaborn­a själva. Hittills har den namninsaml­ing som förra året startades endast fått 98 namnunders­krifter.

I Bromma har vi hål i asfalten och lampor som inte lyser i motionsspå­r. På Stockholms stadnivå har man i stället infört parkerings­automater på villagator. Allt detta kostar mycket pengar och det blir väldigt ineffektiv­t. Jag tror att det redan i dag är för mycket med 290 kommuner.

 ??  ??
 ??  ?? Nike Örbring, ordförande KDU Stockholm, vill att Bromma blir en egen kommun. Men något gehör hos moderparti­et får hon inte, enligt Erik Slottner (KD), gruppledar­e.
Nike Örbring, ordförande KDU Stockholm, vill att Bromma blir en egen kommun. Men något gehör hos moderparti­et får hon inte, enligt Erik Slottner (KD), gruppledar­e.
 ??  ?? STÖTTAR.
STÖTTAR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden