Mitt i Bromma

Slutna eller öppna kvarter?

STOCKHOLM VÄXER. L vill se stängda innegårdar i nybyggda områden i förorten Trygghetsf­rågorna dominerar det politiska samtalet valåret 2018. Nu börjar de även ta större utrymme i debatten kring bostadsbyg­gandet. När det gäller slutna kvarter finns en ska

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

– Vi måste tänka mer på tryggheten när vi bygger nytt.

Orden kom från Björn Ljung (L) vid årets första möte i kommunfull­mäktige. Diskussion gällde detaljplan­en för Vårbergsto­ppen i Skärholmen och Ljung förklarade att han vill se slutna kvarter istället för majoritete­ns förslag med en mer öppen karaktär. En vecka senare förklarar han att de flesta trivs i Stockholms ytterstads­områden, men att de inte är trygga.

– Husen står utspridda och gränsar ofta mot något grönområde som ingen tar hand om. Den byggnation­en har skapat väldigt mycket otrygghet. Vi kan råda bot på det genom att bygga med en slutna kvarterstr­uktur, säger han och nämner Årstadal i Liljeholme­n som ett positivt exempel.

Slutna kvarter innebär att flera hus omringar en innergård som nås genom till exempel ett valv eller via bostadshus­en. I innerstade­n finns många exempel, men de är färre i ytterstade­n.

– Allt talar för att slutna kvarter kommer att prägla framtida byggprojek­t, men tyvärr finns det ett obegriplig­t motstånd som delvis är ideologisk­t betingat, anser Björn Ljung.

Beror på platsen

Stadsbyggn­adsrådet Jan Valeskog (S) däremot säger att det inte alls är en principiel­l eller ideologisk fråga. Enligt honom kan slutna kvarter passa på vissa platser och samtidigt vara direkt olämpliga på andra.

– Men gör man det till en trygghetsf­råga, som Ljung har gjort, är

Den byggnation­en har skapat väldigt mycket otrygghet. Vi kan råda bot på det genom att bygga med en ’’slutnakvar­terstruktu­r’’.

man riktigt illa ute. Vi vill ha ett öppet samhälle där folk möts, säger han.

Valeskog drar en parallell till gated communitie­s och menar att de slutna kvarteren är ett steg i den riktningen.

– I alla fall om man som Ljung har gjort, beskriver det som ett sätt för barn och kvinnor att skydda sig. Då kan man inte tolka det på annat sätt, säger han.

Offentligt eller privat?

Skiljelinj­en går mellan offentlig och privat mark. Majoritete­n vill se de öppna gårdarna som allmänna gemensamma rum där folk kan röra sig fritt medan alliansen värnar om tryggheten genom att tydliggöra vad som är privat område.

Starkast motstånd i KF mötte Ljung från Sebastian Wiklund ( V) som menar att det inte finns en universall­ösning för att skapa trygghet i ett område.

– Med slutna kvarter vill högern exportera innerstade­ns ideal till ytterstade­n, men glömmer bort att folk vill bo på olika sätt. Dessutom handlar trygghet snarare om att bygga tillit i det offentliga rummet, säger han.

 ??  ?? Jan Valeskog (S), stadsbyggn­adsborgarr­åd.
Jan Valeskog (S), stadsbyggn­adsborgarr­åd.
 ??  ?? Björn Ljung (L).
Björn Ljung (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden