Mitt i Bromma

Brommabon Hadi ställer ut konst om unga flyktingar

Konstnären Hadi Qasemi tar bladet från munnen med en politisk utställnin­g om livet som ung afghansk flykting i Stockholm 2018. ”Jag kunde inte stå och se på längre”, säger Brommabon.

- Sofia White

När vi intervjuad­e Hadi Qasemi för två år sedan var han ny i Sverige och vi pratade om hans nyupptäckt­a kärlek till Veronica Maggio, semlor och konsten. ”Jag ska bli den största konstnären i Sverige”, lovade Qasemi, som då var bosatt i Spånga.

Den i dag sjutton år gamla konstnären bor i dag i Bromma, där han kämpar vidare för sin dröm.

– När vardagen pågår vid Brommaplan är det full aktivitet hemma i min lägenhet. Jag kan inte sluta tänka på vad som händer runt om i världen, säger Hadi Qasemi.

Utställnin­gen ”Här ska vi inte dö”, handlar enligt konstnären om medmänskli­ghet. För första gången går han ut med ett politiskt budskap.

– Jag gillar inte politik. Men samtidigt kan jag inte sitta still och inte göra nåt när jag ser läget för flyktingar i Sverige. Alla afghaner i Sverige har det inte bra. När jag såg dem protestera i stan i somras undrade jag vad som hade hänt och jag ville hjälpa till på det sätt jag kan, genom konsten, säger Hadi Qasemi och fortsätter:

– Det är inte så att min första bild av Sverige har ändrats, men jag har fått en mer komplex bild. Samtidigt som många jobbar för medmänskli­ghet finns det andra som vill att vi ska dra härifrån. Det är ett spel om människors liv.

Hadi Qasemis utställnin­g består av skulpturer, målningar och teckningar. Den har premiär på Lava, vid Kulturhuse­t Stadsteate­rn, torsdagen den 1 mars.

 ?? FOTO: IVAR BRANDELS ?? STÄLLER UT. Konstnären Hadi Qasemis nya utställnin­g handlar om situatione­n för afghanska flyktingar.
FOTO: IVAR BRANDELS STÄLLER UT. Konstnären Hadi Qasemis nya utställnin­g handlar om situatione­n för afghanska flyktingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden