Mitt i Bromma

Gubbil för hela familjen

Golf Sportsvan tilltalar främst äldre, praktiskt tänkande kunder. Ändå är modellen som klippt och skuren för en liten barnfamilj.

- Text: Erik Rönnblom

Sportsvan för en oförtjänt tillbakadr­agen tillvaro i Golf-familjen. I det åldersfixe­rade Sverige är allt avsett för vuxna över 35 år lika med pensionärs­varning, men jag begriper verkligen inte varför Sportsvan inte ses som en av marknadens smartaste familjebil­ar.

Möjligen kan man ha synpunkter på att motoralter­nativen är betydligt beskedliga­re jämfört med den breda palett som erbjuds i vanliga Golf.

Fakta talar absolut för Sportsvan och den här kategorin bilar. Här ger den högre karossen mer utrymme inne i bilen – inte bara högre markfrigån­g och ett trendrikti­gt utseende. Dessutom har förare och passagerar­e nästan en decimeter högre sittställn­ing jämfört med vanliga Golf. Bilen är också en decimeter längre och har fem centimeter större axelavstån­d.

Ytterligar­e en fördel är den flexibla inredninge­n. Baksätet kan delas 60/ 40 och har 18 cm skjutmån fram/bakåt individuel­lt. Ryggstöden bak kan dessutom justeras några snäpp för bästa komfort eller större bagageutry­mme.

VW håller ett förhålland­evis lågt instegspri­s – en lyckad strategi. De flesta väljer den grundutrus­tade modellen. Minsta motorn är då den trecylindr­iga på bara 1,0 l, men ändå med 110 hk och ett vridmoment på 200 Nm, vilket är lika högt som 1,5-litersmoto­rn på 130 hk.

Vill man utnyttja bilens dragkapaci­tet bör man ändå välja någon av de starkare fyrcylindr­iga motorversi­onerna.

För sjustegad DSG automatväx­ellåda är tillägget saftiga 15 500 kronor.

En hel del av nyheterna på Sportsvan är tillval, exempelvis infotainme­nt Discover Pro, med navigator, stor 9,2-tums glasskärm och geststyrni­ng. Knappar och andra reglage ersätts då helt av den touchstyrd­a skärmen och handviftni­ngar.

Till systemet hör också en app med vilken vissa funktioner kan köras via smartphone eller surfplatta. Men det är ett dyrt tillval, 18 800 kr.

För övrigt är standard-utrustning­en hyfsat bra och motsvarar den i vanliga Golf. Halogenstr­ålkastare med högtrycksp­olning är standard, liksom autobroms som känner av fotgängare.

Bara tio procent av Golfköpare väljer en Sportsvan – en ökning är kanske att vänta? Modell: Trendline 1.0. Pris: Från 215 400 kronor. Säljstart: Kan beställas nu. Mått: L 435/H 161/B 181 cm, bagagevoly­m: 590–1 520 L. Tjänstevik­t: 1 340 kilo. Motor: 1,0 trecylindr­ig på 110 hk. 1,5 fyrcylindr­ig på 130/150 hk. De fyrcylindr­iga motorerna är utrustade med ACT – aktiv cylinderav­stängning vid låg belastning.

Kraftöverf­öring: 6-växlad manuell, alternativ­t 7-stegad DSG.

Prestanda: Toppfart 192 km/ tim. Accelerati­on 0–100 km/ tim på 10,7 sekunder.

Förbruknin­g: 5,0 l/100 km (NEDC). CO2-utsläpp: 113 g/km.

Konkurrent­er: Toyota Verso, BMW 2 Active Tourer, Mercedes B-klass, Citroën C4 Picasso med flera.

 ?? FOTO: VOLKSWAGEN ?? HÖJDEN AV GOLF. Sportsvan är huvudet högre, bekvämare och rymligare än den vanliga Golfen. Det innebär att instrument­brädan sitter högre upp, baksätet har fällbara bord och baksätet kan delas, fällas och har tiltbart ryggstöd.
FOTO: VOLKSWAGEN HÖJDEN AV GOLF. Sportsvan är huvudet högre, bekvämare och rymligare än den vanliga Golfen. Det innebär att instrument­brädan sitter högre upp, baksätet har fällbara bord och baksätet kan delas, fällas och har tiltbart ryggstöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden