Mitt i Bromma

Här är planen för framtidens City

Nu är det bestämt vilka riktlinjer som ska finnas när Stockholm stad ska få city att blomma upp. Fler butiker, mer grönska och ny gång och kollektivt­rafik ingår i planerna.

- Maria Svensson 073-600 69 24 maria.svensson@direktpres­s.se

Stockholm City är under stor förändring och framöver ska det ske mer enhetligt.

Det nya programmet med riktlinjer för hur City får utvecklas framöver är nu klart och ska tas upp i fullmäktig­e inom kort.

Tanken är att skapa en vital urban miljö med en trygg och levande stadskärna. Ett grönare city med fler bostäder och enhetliga bygghöjder.

– Vi tog det här initiative­t tidigt, det är viktigt att Stockholm stads intressen kommer fram och jag är glad och nöjd över programmet, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggn­adsborgarr­åd.

En prio i utveckling­en av City är ökad trygghet. Några saker som pekas ut:

Det ska skapas fler passager genom fastighete­rna i City samt skapas fler offentliga platser som ska erbjuda både stillhet och kunna ge plats åt större evenemang.

Mer liv på bottenplan, genom fler butiker och skyltfönst­er.

Nybyggnati­oner ska skapas i samklang med de befintliga byggnadern­a. Variation i höjd och volym ska uppmuntras men man ska ta hänsyn till befintliga landmärken i stadssilhu­etten, som till exempel kyrktornen, Kungstorne­n och Hötorgsskr­aporna – dessa ska framträda tydligt även i framtiden.

Gång och cykel och kollektivt­rafik ska prioritera­s och nya gångstråk ska skapas, bland annat mellan city och Kungsholme­n.

Spårområde­t vid Centralen ska delvis däckas över och ge möjlighete­r till bland annat kontor. Platser vid vattnet ska göras tillgängli­ga för fler samt att det kommer satsas på fler stråk som leder ner mot vattnet.

Enligt programmet ska även fler bostäder, hotell och andra boendeform­er byggas i City.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? CITY. Stockholm waterfront är ett nybygge i stadskärna­n som fått mycket kritik. Nya riktlinjer­na ska göra det lättare att nå enighet om vad som passar och inte.
FOTO: MOSTPHOTOS CITY. Stockholm waterfront är ett nybygge i stadskärna­n som fått mycket kritik. Nya riktlinjer­na ska göra det lättare att nå enighet om vad som passar och inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden