Mitt i Bromma

EFTER AMORTERING­SKRAVET: Svårare att köpa stuga

Allt färre väntas ha råd att köpa sommarstug­a i år. Höstens prisras och nya skärpta amortering­sregler har minskat låneutrymm­et kraftigt för många stockholma­re. Men det finns fortfarand­e chans att förverklig­a stugdrömme­n, även om ekonomin är knaper.

- Clarence Frenker

Nu börjar den säsong på året som försäljnin­gen av sommarstug­or traditione­llt sett tar fart. Men i år är spelplanen annorlunda. Den senaste tidens prisras och nya skärpta amortering­sregler har skakat om bostadsmar­knaden rejält. För många stockholma­re har det inneburit minskat låneutrymm­e, vilket nu väntas slå mot många stugdrömma­re.

– Våra prognoser säger att marknaden blir ganska normal. Men det finns en möjlighet att amortering­skravet gör att en del av marknaden inte kan köpa fritidshus för att de inte kan belåna sin bostad, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm.

Billigare en timme från stan

Den som siktat in sig på ett fritidshus i Stockholms­området får räkna med fortsatt höga priser. Men redan i Sörmland och i vissa delar av ytterlänet är det billigare.

– Det finns områden som ligger en timme från Stockholm som inte är så dyra. Det är lätt att man tänker på Värmdö och andra klassiska sommarstug­eområden. Men om man tar sig ut mot Nynäshamn, Södertälje, Mörkö och ner mot Sörmland är det fortfarand­e bra prisläge på fritidshus, säger Fredrik Kullman.

Den som är beredd att leta ännu längre bort kan komma ner ytterligar­e i pris.

– Generellt sett kan man säga att ju längre från Stockholm desto billigare, bortsett från Åre som nästan har Stockholms­priser. Men i Sälen kan man fortfarand­e hitta prisvärda fritidshus. Men vill man köpa riktigt billigt är det i Gästriklan­d och Da- larna som man ska leta. Även i Västmanlan­d finns mycket jämfört med Stockholm, säger Fredrik Kullman.

Svårare med nya regler

Men det gäller som sagt att inte få stopp hos banken. Att, som tidigare var möjligt, använda sin befintliga bostad som säkerhet har blivit allt svårare för många.

– Det är ganska vanligt när man köper fritidshus att man belånar sin befintliga bostad. Men de nya amortering­sreglerna, som gör att man nu bara kan belåna fyra-fem gånger inkomsten utan att amortera mer, sätter käppar i hjulen för många, säger Fredrik Kullman och utvecklar:

– Så fritidshus­marknaden blir ännu mer segregerad. De som redan har pengar till kontantins­ats och låneutrymm­e i sin lön påverkas inte, men de som inte har en kontantins­ats eller tjänar för lite får helt enkelt nej.

Att köpa närmre och dyrare för att spara in på restid och andra driftsrela­terade utgifter tror han dock inte är ett alternativ.

– Det skulle kunna vara så, men prisskilln­aden är så pass stor att det inte lönar sig, säger han. Dalarna. Gästriklan­d. Västmanlan­d.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? IDYLLEN. Vem drömmer inte om en egen sommarstug­a? För många har det blivit svårare att omvandla drönmmen till verklighet.
FOTO: MOSTPHOTOS IDYLLEN. Vem drömmer inte om en egen sommarstug­a? För många har det blivit svårare att omvandla drönmmen till verklighet.
 ??  ?? Nyköping. Katrinehol­m. Gnesta. Flen. STOCKHOLM
Södertälje.
ÖVRIGA LÄN (något längre bort)
Nyköping. Katrinehol­m. Gnesta. Flen. STOCKHOLM Södertälje. ÖVRIGA LÄN (något längre bort)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden