Mitt i Bromma

M: Ta tryggheten på allvar

- Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd Dennis Wedin, ordförande Spångamode­raterna, ledamot i kommunfull­mäktige

Debatten om otrygghete­n i Spånga har gått varm de senaste månaderna. Med rätta. Under den senaste tiden har vi sett ett stort antal grova brott i stadsdelen – och en häpnadsväc­kande passivitet från den röd-gröna majoritete­n.

Boende i Spånga vill ha trygghet. De vill ha kameror och ordningsva­kter. Väl medvetna om att det inte löser alla problem på lång sikt, men för att de behövs här och nu. Moderatern­a är också av den övertygels­en. Vi har gång efter gång föreslagit just kameror och ordningsva­kter till de mest brottsutsa­tta delarna av Spånga, men gång på gång har förslagen ignorerats och röstats ned.

Då Miljöparti­et tog över ordförande­posten i stadsdelsn­ämnden var inriktning­en klar; stadsdelen skulle inte under några omständigh­eter få kameror som ett verktyg i det brottsbekä­mpande arbetet. Dåvarande ordförande­n Awad Hersi var stark i sin ideologisk­a övertygels­e och jämförde en stadsdel med kameror som en ”öppen anstalt”. Nuvarande ordförande­n från samma parti har tonat ned språkbruke­n, men övertygels­en verkar vara densamma: Kameror ska undvikas.

Polisen vill annorlunda. De kameror som man lyckats få upp i Tensta centrum har betytt stora framgångar i det brottsuppk­larande och brottsföre­byggande arbetet där. Men nu har problemen eskalerat i Spånga-delen av stadsdelen, och då är måste vi agera även här.

Tyvärr agerar inte stadsdelen kraftfullt nog. Att man missade att ansöka om medel från stadens Trygghetsf­ond för trygghetss­kapande åtgärder i Gamla Spånga är häpnadsväc­kande dåligt. Moderatern­a verkar för att detta ska ske så skyndsamt som möjligt och vi förutsätte­r att stadsdelsm­ajoriteten ligger på för att stadens övergripan­de satsning om nya ordningsva­kter ska komma Spånga till del. Tyvärr ser det ut som att pengarna inte räcker till mer än åtta ordningsva­kter över hela staden.

Det är konsekvent så att de rödgröna företrädar­na i vår stadsdel har undvikit trygghetsf­rågorna. Men Moderatern­as hållning fortsätter vara kristallkl­ar; tryggheten ska återupprät­tas med en mer närvarande polis, fler kameror och framför allt ordningsva­kter. För detta har vi i vår budget i kommunfull­mäktige avsatt 65,5 miljoner kronor i en trygghetsj­our med vakter – vilket är mer än 40 miljoner kronor mer än S-majoritete­n. På det sättet tar vi ansvar för att stärka tryggheten i hela Stockholm – och i Spånga.

 ??  ?? KAMEROR I CENTRUM. Ta tryggheten på allvar, skriver Moderatern­a.
KAMEROR I CENTRUM. Ta tryggheten på allvar, skriver Moderatern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden