Mitt i Bromma

Tusen tjejer ska inte behöva kalla sig pojkar för att få spela fotboll

BP:s namnomröst­ning förra veckan lämnar många besvikna.

- Ellinor Prawitz ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Det blir inget namnbyte för Brommapojk­arna. Vi träffade fyra 16-åringar som är både besvikna och arga över att de fortsatt ska spela i matchtröjo­r med ordet ”pojkarna” på bröstet.

”Oj, jag visste inte att Brommapojk­arna hade flickverks­amhet”.

Louise, Ellen, Lovisa och Daniella är 16 år och har spelat i Brommapojk­arna sedan de var små. För dem är kommentare­rna om att de spelar i en klubb med ordet ”pojkarna” i namnet något de vande sig vid tidigt.

Men när förslaget om ett namnbyte kom upp var det helt självklart för dem – klart att tiden var kommen för ett namn som inkluderar alla aktiva i föreningen. För ”varför ska tusentals tjejer springa runt med en tröja som det står ’pojkarna’ på?”, frågar de sig.

Så när Brommapojk­arnas medlemmar på årsmötet förra veckan fick rösta om klubben skulle byta till att bara heta BP var tjejerna övertygade om att saken redan var klar.

Men snart insåg de att det inte var lika självklart för alla.

– Det var då man började bli engagerad, säger Louise.

Alla röstade inte

Trots att de inte var röstberätt­igade (se faktaruta) gick flera av tjejerna på årsmötet. Där ställde de sig upp och berättade för de som kommit,130 stycken, om varför de borde rösta för det nya namnet.

– Jag pratade om att killarna på skolan retat oss när vi var små och frågade varför över 1 000 tjejer ska behöva kalla sig pojkar bara för att vi vill spela fotboll. De här männen måste förstå att tiderna förändras, säger Daniella.

Av 72 röstberätt­igade på plats var det endast 66 personer som valde att rösta. 37 röstade mot, av dem 36 män och en kvinna. Det räckte för att stoppa ett byte. Argumenten var kopplade till tradition och historia.

– Jag var inte på mötet, men jag fick en chock när jag hörde resultatet, säger Ellen.

Resultatet gjorde tjejerna både arga och besvikna.

– Jag pratade med en av de här gubbarna som sa ”du visste ju vad det hette när du började spela”. Men det var ju det sämsta argumentet, jag var liksom sex år och ville börja spela fotboll, säger Louise.

– Jag har börjat se saker på andra sätt, vi kanske inte är så jämställda som man kan tro, säger Daniella.

Putte Salminen är ordförande i supporterf­öreningen Bromma support. Han har förståelse för tjejernas syn på namnet, men röstade själv nej.

– Jag tyckte det var bra att tjejerna förde fram sin sak. Men saken är den att det är en idrottsklu­bb som är skapad 1942 och som har haft samma namn sedan dess. Jag ser det som att det handlar om attityder hos andra som man ska försöka påverka ifall det är så att de blir retade för namnet, säger han, och understryk­er att Bromma support inte har en officiell ståndpunkt i frågan – där finns det både de som är för och emot ett byte.

Putte Salminen menar att han inte är helt emot ett namnbyte, han lämnade själv in en motion om att byta till ”BP IF Brommapojk­arna”. På så sätt skulle respektive sektion kunna välja vilket namn de vill använda sig av samtidigt som historien respektera­s, menar han. Den motionen drogs senare tillbaka.

”Fel fokus”

Nu tycker han att fokus i frågan har hamnat fel, att det kommit att handla om ”ledsna tjejer och dumma gubbar”.

– Det finns ju också personer som går på alla hemmamatch­er som a-laget (herrlaget, reds. anm.) har och det är klart att de känner sig väldigt starkt förknippad­e med namnet, säger han.

Men argumenten om historia håller inte. Det menar Douglas Roos som varit tränare i Brommapojk­arna i 10 år. Att namnbytet inte gick igenom är pinsamt, tycker han.

– Det är inte bara ett namn, det symboliser­ar något annat. Jag förstår att om man varit medlem i BP i 50 år så vill man att det ska heta Brommapojk­arna – men jag hade önskat att de hade kunnat vara mer vidsynta och pluralisti­ska i sitt tänk, säger han.

Vill ha en ny omröstning

Douglas Roos berättar att de är flera engagerade som kommer jobba för att det ska bli en ny omröstning, då de hoppas att fler röstberätt­igade kommer.

– Det där är väl generellt ett problem som vi har i dagens samhälle. Vårt främsta sätt att engagera oss är att eventuellt bli medlem i en Facebookgr­upp. Jag tror det här blir en väckarkloc­ka för de som inte var där men som tycker att det här är fel. Jag är övertygad om att vi kommer driva igenom ett byte i nästa omröstning, säger han.

Även de fyra 16-åriga tjejerna som Bromma Tidning pratar med tror att det handlar om en tidsfråga innan det sker en förändring.

– Namnet kommer ju bytas ut förr eller senare, så vi kan lika gärna göra det nu, säger Daniella.

Jag frågade varför över 1 000 tjejer ska behöva kalla sig pojkar bara för att vi vill spela fotboll. De här männen måste förstå att tiderna förändras.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BESVIKEN. ”Jag kom in med instäl ningen att det skulle ske ett namnbyte på mötet”, säger Louise. Fr v: Lovisa, Ellen, Louise, Daniella.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BESVIKEN. ”Jag kom in med instäl ningen att det skulle ske ett namnbyte på mötet”, säger Louise. Fr v: Lovisa, Ellen, Louise, Daniella.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden