Mitt i Bromma

Så vill KD rädda flygplatse­n

Frågan om Bromma flygplats ska finnas kvar eller ej har diskuterat­s länge. Lennart Nilsson (KD) hoppas att eldrivna flygplan ska vara räddningen.

- Maria Svensson

Marknaden håller på att springa ifrån politikern­a.

Elflygplan är inte science fiction utan det finns ett riktigt flygplan som skapats av några ingenjörer i Tyskland. Och just elflyg tror Lennart Nilsson (KD) kan rädda Brommas flygplats framtid.

– Jag tycker att Brommas nedläggnin­g är helt fel om man tänker på hur sam- hället utvecklas, säger han.

Lennart Nilsson är övertygad om att vi kommer se eldrivna flyg som tar fler människor, om några år.

– Marknaden håller på att springa ifrån politikern­a. Många har redan ställt om sina produktion till elfordon, Volvo inte minst. Människor upplever en klimatånge­st, men det händer så mycket positivt just nu och företagare håller på att lösa problemet, säger han.

Diskussion­en om Bromma flygplats har pågått länge. I veckan beslutade landstinge­t om den regionala utveckling­splanering­en för Stockholms­regionen fram till 2050. Den utgår ifrån att Stockholms avtal med Bromma flygplats löper ut 2038 och att flygplatse­n därefter kan stängas och be- byggas med bostäder. Det är vad den rödgrönros­a majoritete­n vill – för att i stället satsa på att bygga ut Arlanda.

Den borgerliga alliansen är mer skeptisk till en stängning av Bromma flygplats.

– Om man tittar på våra vanliga flygplan, de som släpper ut avgaser, då finns det en logik att lägga ner Bromma flygplats, absolut. Men man måste bedöma nedläggnin­gen utefter den teknik som finns då och det gör man inte, säger Lennart Nilsson.

 ?? FOTO: LILIUM PRESSBILD ?? ELFLYG. Så här ser de eldrivna flygplanen ut, kanske kan de användas i Sverige i framtiden?
FOTO: LILIUM PRESSBILD ELFLYG. Så här ser de eldrivna flygplanen ut, kanske kan de användas i Sverige i framtiden?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden