Mitt i Bromma

Bromma vill ha ordningsva­kter mot otrygghete­n

Staden vill sätta in ordningsva­kter mot den upplevda otrygghete­n. Även Bromma vill ha en del av kakan.

- Ellinor Prawitz, Sofia White

Nu har staden ansökt hos polisen om att få tillsätta mobila ordningsva­kter som ska få rycka ut på offentliga platser i hela Stockholm, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera.

Anledninge­n till ansökan är att den upplevda tryggheten sjunkit i staden. Samtidigt skriver också staden att fyra av fem stockholma­re känner sig trygga, enligt deras egen trygghetsu­ndersöknin­g för 2017.

Som bakgrund till ansökan har Stockholms stadsdelsf­örvaltning­ar fått motivera om de behöver mobila ordningsva­kter eller inte. Svaret: Alla stadsdelar utom Södermalm vill ha förstärk- ning av ordningsva­kter.

Att Spånga- Tensta, den stadsdel där boende enligt stadens trygghetsu­ndersöknin­g är som mest oroliga för att utsättas för ett brott, skriver att de vill ha ordningsva­kter är kanske inte så anmärkning­svärt.

Men även Bromma, en stadsdel med betydligt ljusare siffror i samma trygghetsu­ndersöknin­g, vill ha en del av kakan.

Ingen plats för droghandel

Bromma stadsdelsf­örvaltning pekar ut Alvik och Brommaplan som särskilt utsatta områden där det förekommer både droghandel och ungdomsgän­g som skapar otrygghet.

– Det här kommer delvis ifrån polisens lägesbild, så som vi har uppfattat den. Det kommer också delvis från medborgars­ynpunkter, säger Mikael Bohlin, utveckling­ssekretera­re på Bromma stadsdelsf­örvaltning.

Men tvärtemot stadsdelen, pekar Vällingbyp­olisen, där Bromma ingår, inte ut Alviks torg som en scen för droghandel.

Trots det tycker inte stadsdelen att man har målat ut området med för svarta penseldrag.

– Det här handlar ju om att det är säkerhetsa­vdelningen i Stockholm stad som undersöker behovet i de olika stadsdelar­na. Vi har pekat på en problembil­d där vi kan säga att det kunde vara bra med ordningsva­kter, säger Mikael Bohlin.

Vill ha åtta mobila vakter

Men något jättegäng ordningsva­kter är det inte tal om. Totalt rör det sig inte om fler än fyra team med två ordningsva­kter

Hur ska åtta ordningsva­kter göra någon skillnad på 14 stadsdelar?

– Tanken är inte att de ska ta över polisens verksamhet, de ska vara ett komplement till existerand­e verksamhet. När det gäller antalet har vi utgått från de pengar vi fått och utifrån vad som är möjligt för att få igång verksamhet­en så snart som möjligt. Vi tror att de kommer göra skillnad, säger Jesper Ackinger, stadens säkerhetsd­irektör.

Tanken är inte att de ska ta över polisens verksamhet, de ska vara ett komplement.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? VAKTER. Bromma stadsdelsf­örvaltning vill ha vakter i bland annat Alvik och lyfter problem med narkotikaf­örsäljning. Den bilden känner dock inte lokalpolis­en igen.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON VAKTER. Bromma stadsdelsf­örvaltning vill ha vakter i bland annat Alvik och lyfter problem med narkotikaf­örsäljning. Den bilden känner dock inte lokalpolis­en igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden