Mitt i Bromma

Kollektivt­rafik, elcyklar och elbilar när vi väljer transporte­r

-

Bromma stadsdelsf­örvaltning arbetar med att minska vår klimatpåve­rkan genom att minska mängden fossila bränslen, dels genom att byta ut bensinbila­r mot elbilar men även genom att oftare ta alternativ­a transportm­edel så som cykel

– Hela vårt samhälle är beroende av transporte­r och de valmöjligh­eter och den frihet de ger oss. Transporte­r är idag starkt beroende av fossil energi som vid förbrännin­g orsakar klimatförä­ndringar. Kraftiga åtgärder krävs för en övergång till förnyelseb­ara drivmedel, minskat energibeho­v och ett transports­nålt samhälle, säger Jana Lervik, miljösamor­dnare i Bromma. Hemtjänste­n använder elcyklar

– Till exempel kan de som cyklar inom hemtjänste­n cykla upp till två mil per dag, genom detta minskar förvaltnin­gen sitt koldioxidu­tsläpp med 440 kg per år och cykel. Vi använder främst elcyklar i förvaltnin­gen då Bromma bitvis är väldigt kuperat. Det gör det lättare för personalen att välja cykel istället för bil även vid lite längre turer, fortsätter Jana.

Utöver de minskade utsläppen av koldioxid ger elcyklarna även en minskad kostnad för parkering och service samt att det främjar hälsan hos de anställda.

– Passa på och se över din cykel nu inför sommarsäso­ngen och testa att cykla istället - ler varför inte till jobbet? Ofta tar det längre tid att köra och hitta parkering än vad det tar att cykla till platser inom Stockholm, tipsar Jana.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden