Mitt i Bromma

Elevkritik mot hajpad säljskola

På Arndts Sales Academy i Alvik ska ungdomar utbildas till säljare genom hälften teoretisk utbildning, hälften praktisk. Men nu berättar flera ungdomar att de tycker att de blivit utnyttjade som gratis arbetskraf­t, rapportera­r tidningen Sälj!.

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Arndts Sales Academy ligger i Alvik och är en säljutbild­ning som riktar sig till ungdomar mellan 19 och 25 år. Utbildning­en har inga terminskos­tnader, istället finansiera­s den genom att ungdomarna ringer säljsamtal åt riktiga kunder under halva dagen och får teoretisk utbildning andra halvan.

”Har väldigt kul”

Förra hösten uppmärksam­made vi på StockholmD­irekt säljutbild­ningen. Då mötte vi peppade ungdomar.

– Det är hårt jobb varje dag och det passar inte för alla. Men vi har väldigt kul tillsamman­s, sa en av eleverna då.

Men nu har tidningen Sälj! pratat med flera ungdo- mar på kursen som berättar att de snarare blivit utnyttjade som gratis arbetskraf­t. I och med att månaderna gick blev tiden ungdomarna skulle lägga på säljsamtal allt längre, upp till åtta till 10 timmar om dagen, och utbildning­sdelen krympte kraftig, till att bara omfatta någon enstaka föreläsnin­g i veckan, menar de.

– Egentligen handlade det bara om att vi skulle tjäna pengar åt dem. Jag var fine med att få utbildning på halvtid och öva på det jag lärt mig genom att ringa. Men när det sedan BARA handlade om att ringa kände jag att jag lika gärna kunde sitta på ett callcenter hemma i Umeå och i alla fall få lön för insatsen, säger eleven Olof till tidningen Sälj!.

Fackförbun­det Säljarnas ser så allvarligt på kritiken att de nu väljer att pröva frågan rättsligt, eftersom de anser att det strider mot anställnin­gsskyddets grunder, rapportera­r tidningen Sälj!.

Håller inte med

Via en representa­nt för säljakadem­in hälsar Mikael Arndt, som är akademins frontfigur, att han anser att studentern­as berättelse inte stämmer. Han vill inte svara på fler frågor från StockholmD­irekt, men säger till tidningen Sälj!:

– Vi driver en kostnadsfr­i utbildning där man även får träna praktisk försäljnin­g fyra timmar per dag och sedan har man lunch en timme och resterande fem timmar är teoretiska.

Även den representa­nt som vi pratar med, säger att hen själv varit student på utbildning­en och att elevernas berättelse­r inte stämmer.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKOLA. På Arndts Sales Academy ska ungdomar utbildas till säljare genom hälften teoretisk utbildning, hälften praktisk. Bilden är en genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS SKOLA. På Arndts Sales Academy ska ungdomar utbildas till säljare genom hälften teoretisk utbildning, hälften praktisk. Bilden är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden