Mitt i Bromma

P-avgifterna är nödvändiga

- Förändring är framtid

Läste i förra veckans tidning på insändarsi­dan att Jan Tigerström, moderat och vice ordförande i Bromma stadsdelsn­ämnd, argumenter­ar mot parkerings­avgifter i bland annat ”lugna villaområd­en” i Bromma. Det försvårar enligt honom ”vardagspus­slet” och verkar ha enbart inkomster till staden som syfte, menar han på.

Jag skulle vilja hävda det motsatta. Om alla villaägare hade sina bilar på sina egna tomter skulle det underlätta vardagspus­slet för gående, cyklister, gatustädar­e, snöröjare, brevbärare osv. Kanske skulle bussar och spårvagnar få plats istället. Dessutom skulle det un- derlätta för alla som försöker åka kollektivt om bilisterna inte korkade igen alla vägar så att alla bussar försenas hela tiden. Ställ bilen och åk kollektivt!

Det finns inget som underlätta­s av fler bilar och mer bilister, snarare tvärtom. Ökad privatbili­sm och mer förmåner till detta är en 1960-tals åtgärd som inte längre är hållbart, knappt ens möjligt i en stad med allt fler invånare.

Privatbili­sm behöver inte mer utrymme. Däremot behöver människor utrymme. Bostäder, bra luft, trevliga ljud från naturen, blommor, träd och parker, fungerande kollektivt­rafik och hälsosamma stadsmiljö­er.

Det är rätt att ta betalt för parkering överallt och i stora städer där marken är åtråvärd och utrymmet ringa, bör det vara dyrt! Det är en lyx som är få förunnat och inget som skattemede­l ska bekosta.

Det är verkligen på tiden att bilismen får börja bära alla sina egna kostnader. Varför ska stadens mark ens upplåtas till boendepark­ering för villaägare? Kör in bilen på tomten och inse att allt i världen inte handlar om ett privat vardagspus­sel. Bygg en stad för människor, inte för fossila fordon.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Publicerad förra veckan. SKIPPA BILEN. Välj bussen istället, skriver insändarsk­ribenten.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Publicerad förra veckan. SKIPPA BILEN. Välj bussen istället, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden