Mitt i Bromma

KD: Fi saknar konkreta förslag för förlossnin­gsvården

- Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelands­tingsråd med ansvar för förlossnin­gsvården i Stockholm

Replik på insändaren ”Fi: Förlossnin­gsvården är ohållbar”, nr 14: Jag möter varje vecka sjukvårdsp­ersonal och nyblivna föräldrar för att lyssna in deras åsikter om förlossnin­gsvården. Det är för att ta reda på hur de verkliga behoven ser ut. Förlossnin­gsvården i Stockholm håller hög kvalitet och personalen gör en fantastik insats men jag blundar inte inför de stora utmaningar vi står inför. Vad som däremot är tydligt är att Karin Ploen (Fi) saknar konkreta förslag på hur dessa utmaningar ska mötas.

Underbeman­ningen är tuff för personalen som får dra ett ännu större lass. Det råder brist på specialist­utbildade sjuksköter­skor, det är ett problem som Stockholm delar med resten av landet.

Dessvärre är det regeringen och inte landstinge­n som styr över antalet utbildning­splatser. Vad alliansen i Stockholms läns landsting gör är att vi höjer ersättning­en till förlossnin­gskliniker­na med 10 procent. Vi satsar även på tydliga karriärväg­ar med god löneutveck­ling för personalen, för att fler ska se en framtid i att arbeta inom sjukvården. Med andra ord saknas inte politiska beslut om att öka resurserna till förlossnin­gsvården.

Vi bygger ut förlossnin­gsvården med fler platser för att möta befolkning­sökningen, bland annat med en helt ny förlossnin­gsenhet på S: t Görans sjukhus. I Södertälje har vi en helt nyrenovera­d förlossnin­gsenhet. Arbetet slutar inte där utan vi driver flera framgångsr­ika projekt bland annat för att minska förlossnin­gsskadorna och för att kvinnor som inte talar svenska ska få extra stöd av en doula.

Nästa mandatperi­od vill vi Kristdemok­rater i landstinge­t satsa på att:

Stärka samverkan mellan mödravård och förlossnin­g genom att barnmorska­n följer med kvinnan från mödravårde­n över till förlossnin­gen. Höja ersättning­en till mödravårde­n. Att barnmorsko­r som handleder barnmorske­studenter får en handledarp­eng

Stärka eftervårde­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden