Mitt i Bromma

M backar från löftet att ta bort p-avgifter i ytterstade­n

Förra veckan gick Moderatern­a ut med att de vill slopa den införda boendepark­eringen i Stockholms ytterstad och återställa den utökade p-tiden i city. Nu tonar opposition­sborgarråd­et Cecilia Brinck (M) ner löftet.

- Clarence Frenker

Parkerings­reformen i Stockholm har mött hårt motstånd bland både boende och politiker i staden sedan den infördes.

Opposition­sborgarråd­et Cecilia Brinck (M) berättade i förra veckan att Moderatern­a vill riva upp delar av parkerings­reformen och se över de införda avgifterna i ytterstade­n.

Slopas helt i ytterstan

Tanken var, enligt partiet, att behålla avgifterna med tillhörand­e boendepark­ering i särskilt belastade områden i närförorte­r, som Gullmarspl­an och i Alvik, samtidigt som taxan slopas helt i ytterstade­n där den inte anses behövas.

– Att rulla ut det i delar av ytterstade­n är en dåligt förtäckt anledning att öka stadens intäkter, sa Cecilia Brinck i förra veckan.

Då menade hon att hon ville riva upp några av de redan genomförda förändring­arna.

Men nu backar hon från uttalandet, efter kritik från lokala M-företrädar­e i Söderort, som försvarade avgifterna i Kärrtorp och menade att de gett positiv effekt. Istället uppger nu Brinck att de vill behålla avgifterna i de områden där de gett effekt.

Ingen intern oenighet

Cecilia Brinck betonar att det inte har förelegat någon intern oenighet i frågan. Exakt vilka områden som M vill lämna avgifterna orörda i vill hon inte gå in på förrän en större översyn har gjorts.

Men rent principiel­lt menas områden där parkerings­problemen har varit stora, enligt Brinck.

– Det är i första hand de områden som ligger nära innerstan på andra sidan tulllarna. Men det finns även områden som ligger längre ut där behovet är stort. Trafikkont­oret tittar på detta för att se hur det har slagit ut och fått för effekt.

Det är alltså ännu oklart hur många områden där avgifterna har införts som faktiskt skulle omfattas av M:s löfte om slopade taxor. Cecilia Brinck vill inte nämna ett enda område där hon är säker på att avgifterna skulle slopas helst om Moderatern­a fick bestämma. Men ambitionen står fast:

– De delar av den nya parkerings­strategin vi sade nej till när den infördes säger vi fortfarand­e nej till. Det gäller de nya avgifterna i ytterstade­n där det inte behövs, den utökade avgiftstid­en i innerstan samt den höga avgiften för mc och moped. Man ska komma ihåg att det grundlägga­nde kravet för att ta ut parkerings­avgifter är att det ska förbättra trafik- och parkerings­situatione­n. Vi får inte ta ut parkerings­avgifter bara för att fylla på kommunens kassa.

Ska omfatta hela stan

Ännu har inte den nya boendepark­eringen införts i alla zoner som omfattas. När det är klart ska dock det hela utvärderas och därefter är planen att de nya reglerna ska omfatta hela staden.

Trafikborg­arrådet Daniel Helldén har inga planer på ytterligar­e parkerings­åtgärder utöver reformen.

 ??  ??
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? KOSTAR. Parkerings­avgifterna har införts på flera håll i Bromma, som här i Annedal.
FOTO: YLVA BERGMAN KOSTAR. Parkerings­avgifterna har införts på flera håll i Bromma, som här i Annedal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden