Mitt i Bromma

Nya förslaget: Bygg villor vid utkanten av Bromma kyrka

Villaplane­r vid gamla Klockarbos­taden

- Ellinor Prawitz Frida Jareteg

Det är förskräckl­igt att gå in och riva för att bygga fula lådor. Det handlar det inte om här.

Klockarbos­taden i Bromma kyrka kan få fler grannar inpå knuten. Ägaren har ansökt om att få bygga ytterligar­e hus på tomten.

Den så kallade Klockarbos­taden ligger i utkanten av kyrkogårde­n vid Bromma kyrka.

Huset har tidigare använts som, just det – klockarbos­tad, men är idag privatägt.

Fastighete­n är dock fortfarand­e planlagd för kyrkoändam­ål. Nu vill ägaren ändra detaljplan­en till bostadsänd­amål för att bygga ytterligar­e två bostäder på tomten.

I det nuvarande förslaget planeras bostäderna att byggas i antingen två villor eller i ett parhus.

Eftersom tomten ligger strax intill Bromma kyrka behöver privatägar­en ansöka om bygglov. Planen måste skydda en del av det kulturhist­oriska arvet, samtidigt som man kan tillföra nya bostäder i stadsdelen Bromma Kyrka.

– Om man inte har regle- ring är risken att Attefallsh­us precis intill kyrkogårde­n varken blir trevligt för boende eller besökare. Man behöver skapa ett skyddsavst­ånd mellan boende och kyrkogårds­verksamhet­en och även skydda Klockargår­den, som är från 20- talet, på ett enkelt men bra sätt, säger Martin Bretz, handläggar­e på stadsbyggn­adskontore­t.

Kommer hålla samråd

Den 25 maj kommer det att hållas samråd för förslaget på Gliavägen 100 i Bromma kyrka.

Det här är inte första gången som villaägare önskar förtäta på villatomte­r. Fenomenet, som av vissa kallas för ” spontanför­tätning”, har varit aktuellt på flera håll i trädgårdss­taden i Bromma.

Cecilia Obermüller (MP), ordförande i Bromma stadsdels nämnd och ledamot i stadsbyggn­adsnämnden, har tidigare uttryckt oro inför den här typen av förtätning.

”Inte riva huset”

Förslaget för Bromma kyrka tror hon kan fungera, om det görs med försiktigh­et.

– Man är inte inne på att riva huvudhuset, utan det ska kulturminn­esskyddas. Jag tycker det är förskräckl­igt att gå in och riva för att bygga fula lådor. Men det handlar det inte om här, man bygger på befintlig tomt och bevarar pulkabacke­n dessutom. Det här är planerat med känsla och försiktigh­et, säger Cecilia Obermüller.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOMAS LAUFFS ?? NYA BOSTÄDER. Den så kallade Klockarbos­taden ligger i utkanten av kyrkogårde­n vid Bromma kyrka.
FOTO: TOMAS LAUFFS NYA BOSTÄDER. Den så kallade Klockarbos­taden ligger i utkanten av kyrkogårde­n vid Bromma kyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden