Mitt i Bromma

HON SAMLAR FÖRÄLDRARS FRÅGOR OM BARN I EN BOK

Det finns ingen livsuppgif­t vi tar på lika stort allvar som föräldrask­apet. Det menar barnpsykol­ogen Malin Bergström, som nu är aktuell med en samlingsbo­k av alla frågor hon någonsin fått av föräldrar. Vi träffade henne för att ställa några till!

- Frida Jareteg

Genom åren har barnpsykol­ogen Malin Bergström svarat på hundratals frågor. Nu ger hon ut en bok.

Malin Bergström, 55, är bosatt i grönskande Äppelviken och har under många år arbetat som barnpsykol­og inom vården och är även forskare vid Karolinska institutet och Stockholms universite­t. Vi slår oss ner på lokalcafée­t Park och svalkar oss i majhettan med varsin milkshake.

Som månadsmaga­sinet Vi Föräldrars barnpsykol­og har Malin Bergström svarat på hundratals läsarfrågo­r genom åren och nu var det äntligen dags att samla dem i en bok, som går under titeln ”Fråga barnpsykol­ogen: 142 frågor och svar om att vara förälder”.

Hur är det att svara på föräldrarn­as frågor?

– Det är fruktansvä­rt roligt, och jag blir väldigt berörd. Föräldrask­ap är viktigt för människor, så jag kan få vara med och göra skillnad. Många frågeställ­ningar är gemensamma för föräldrar, så det kan vara en lättnad att läsa om att andra brottas med samma saker.

Hur personlig/vetenskapl­ig är du i dina svar?

– Allt vilar på en vetenskapl­ig grund. Men i psykologi växer teori och forskning samman. Men att vara personlig gör paradoxalt nog att fler känner sig berörda av svaren.

Vilka frågor är svårast att svara på?

– Om det handlar om någon annan, en mormor som frågar eller en kvinna som hör av sig om sin man. Det kan också vara en man som inte tycker att mamman till barnet räcker till.

Vilka frågor är vanligast?

– Hur mycket närhet bebisar behöver. Mycket om bråk också, syskonfråg­or. Det finns även många mammor som inte är lyckliga, är nedstämda och känner att de inte lever upp till rollen som mamma.

Hur mycket närhet ska man ge sin bebis då?

– De behöver mer än vad man någonsin skulle kunna tänka sig. Det ligger i deras natur. Man lägger krokben för sig själv om man börja minska på närheten i tron om att bebisen måste bli självständ­ig. Beroende och självständ­ighet är två sidor av samma mynt.

Mycket i föräldrask­ap i dag handlar om att vara pedagogisk och undvika konflikter genom lågaffekti­vt bemötande. Hur farligt är det att bli arg och bråka?

– Det är inte meningen att ha någon slags pedagogisk verksamhet hemma. Man ska inte vara perfekt. För att komma till rätta med bråk måste man börja i andra änden och bygga upp en grund av förtroende. Om man vill ha det trevligt hemma behöver man börja ha mysigt och roligt tillsamman­s. Då uppstår också mindre konflikter. Om barnen lär sig lösa konflikter genom bråk är det också ett beteende de tar med till förskolan. Välj vad ni ska bråka om.

Vad är den vanligaste insikten hos nya föräldrar?

– Många är chockade att barn är så tydliga individer redan från början. De uppfostrar oss lika mycket som vi uppfostrar dem.

Om barnen lär sig lösa konflikter genom bråk är det också ett beteende de tar med till förskolan.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FRÅGOR FRÅN FÖRÄLDRAR. Barnpsykol­ogen Malin Bergström från Bromma är aktuell med ny bok.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FRÅGOR FRÅN FÖRÄLDRAR. Barnpsykol­ogen Malin Bergström från Bromma är aktuell med ny bok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden