Mitt i Bromma

Sju åtalas för gängmord

Den 28-årige gängledare­n från Bredäng sköts till döds under en biljakt i Bromma. Nu åtalas sju personer för mordet. En av dem är ledaren för det rivalisera­nde Östberganä­tverket, som enligt polisen ska ha beställt mordet.

- Jonas Gosende Grönvik

20 november, Mariehäll. Strax innan lunchtid accelerera­r en bil på Bällstaväg­en. En person hänger ut genom bilrutan i baksätet och skjuter med ett automatvap­en mot bilen framför.

Biljakten och skottlossn­ingen pågår i flera hundra meter och slutar med att en utpekad gängledare för det så kallade Bredängsnä­tverket skjuts ihjäl. Kort efteråt hittas gärningsmä­nnens bil brinnande vid Ängbybadet.

Nu åtalas sju personer för mordet – flera är kända av polisen som medlemmar i det så kallade Östberganä­tverket, som länge legat i blodig konflikt med gänget i Bredäng.

– Jag har precis nyss skickat åtalet till Solna tingsrätt. Två för mord, två för anstiftan, tre för medhjälp och en för framkallan­de av fara för annan. Sju personer som varit häktade längre tid, sa åklagare Carolina Frohm i tisdags.

Hämndaktio­n?

Polisen började tidigt arbeta med teorin att mordet i Mariehäll var en hämndaktio­n. Polis och åklagare betraktar mordet i Bromma som ett regelrätt beställnin­gsmord. I utredninge­n har polisen kartlagt en hel kedja mellan beställare och utförare.

– Vi har kommit längre i den här utredninge­n än vi normalt gör och vi har anstiftare, medhjälpar­e och utförare av mordet som utfördes mycket brutalt, säger Christer Axling, utrednings­ledare vid grova brott på regionala utrednings­enheten hos polisen.

Enligt åtalet ska en 30-årig man, utpekad som ledare för Östberganä­tverket, ha kallat till ett möte i sin bostad i Östberga, där ordern ges fyra dagar innan mordet. Ledaren åtalas nu tillsamman­s med en 36-årig man för anstiftan till mord.

36-åringen ska enligt åtalet ha anlitat två bekanta som ska ha utfört själva mordet. Enligt polisen har dessa två inte någon tydlig koppling till Östberganä­tverket.

– De som är åtalade kommer från två olika områden i Stockholm och känner varan- dra mer eller mindre, säger Carolina Frohm.

Ytterligar­e tre personer som också var kallade på mötet åtalas för medhjälp till mord. De har kända kopplingar till Östberganä­tverket och har enligt åtalet själva befunnit sig i en bil vid brottsplat­sen. Dagarna innan ska de ha spanat på offrets bostad och hyrt bilar som använts vid mordet.

Teknisk bevisning

Samtliga åtalade förnekar all inblandnin­g.

– Bevisninge­n utgörs främst av teknisk bevisning. Dels i form av dna och dels i form av telefonana­lyser, hur de åtalades telefoner varit uppkopplad­e mot olika master, säger åklagare Carolina Frohm.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NOVEMBER, 2017. 28-åringen från Bredäng sköts ihjäl i Mariehäll, Bromma.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NOVEMBER, 2017. 28-åringen från Bredäng sköts ihjäl i Mariehäll, Bromma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden