Mitt i Bromma

Nu får flickor och pojkar springa Tolvanlopp­et ihop

Snart är det dags för årets omgång av populära Tolvanlopp­et. Och efter kritik springer nu flickor och pojkar upp till nio år ihop.

- Ellinor Prawitz

Lördagen den 26 maj är det dags för Brommas största löparfest – Tolvanlopp­et. Det är den 35:e upplagan av loppet som går genom Brommas villakvart­er och längs med Nockebyban­ans sträckning.

En populär del av evenemange­t är de kortare loppen som barnen mellan 0 och 9 år springer längs Ålstensga- tan, som går under namn som FörEliten och PyttEliten. Men förra året fick arrangörer­na kritik för att barnen delas upp efter kön, trots deras ringa ålder.

– Det är av ren slentrian och vana det har blivit en tjej- och killklass. Men det är ingen konst för oss att ändra, sa Tolvanlopp­sgeneralen Jan Björnum, när StockholmD­irekt ringde upp honom förra året.

Sagt och gjort. Från och med i år springer flickor och pojkar upp till nio år ihop.

– Det var självklart att vi skulle göra den ändringen. Men vi var tvungen att diskutera var gränsen skulle gå. Nu har vi satt den vid nio år, det är ingen vetenskapl­ig gräns, men det var där vi tyckte att det var rimligt, säger Jan Björnum.

Hittills är 839 personer anmälda till loppet, men det kan komma att bli fler, man kan nämligen anmäla sig ända fram till att lopp-dagen. Just nu pågår förberedel­serna för fullt, och 120 funktionär­er kommer att hjälpa till under eventet.

– Och så har vi beställt fint väder, lovar Jan Björnum.

 ??  ?? KLARA, FÄRDIGA … Från och med i år springer flickor och pojkar upp till nio år tillsamman­s på Tolvanlopp­et. Bilden är från Tolvanlopp­et 2015.
KLARA, FÄRDIGA … Från och med i år springer flickor och pojkar upp till nio år tillsamman­s på Tolvanlopp­et. Bilden är från Tolvanlopp­et 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden