Mitt i Bromma

Centern: Sänk farten i innerstan

Sänkt hastighet till 30 kilometer i timmen i hela innerstan, cykelanpas­sa alla rödljus och lagändra så man får svänga höger vid rött ljus. Det är några av Centerpart­iets vallöften till stadens cyklister.

- Per Brandt

C vill att fler ska välja cykeln, bland annat genom att sänka hastighete­n till 30 kilometer i timmen. Fler ska välja cykeln i Stockholm, året runt. Det är Centerpart­iets mål med deras nya förslag som presentera­des nyligen. De senaste åren har staden sänkt hastighete­rna på gatorna. Centerpart­iet vill ta det ännu längre och införa 30 kilometer i timmen – i hela innerstan.

– Vi vill att det ska var standard i hela innerstade­n och i alla tätbebyggd­a områden, just för att skapa en säkrare trafikmilj­ö för bland annat barn och barnfamilj­er. Vi måste jobba med att skapa en cykelkultu­r där föräldrar vågar låta sina barn cykla i staden, säger Karin Ernlund ( C), gruppledar­e i Stockholm.

Hur tror du det förslaget tas emot av de som kör bil i stan?

– Jag tror att många vill ha trevligare stadsmiljö i Stock- holm och sänkta hastighete­r är en del i det. Det ger minskat buller och säkrare trafikmilj­ö. Jag tror egentligen inte att det är en kontrovers­iell sak.

Fler säkra cykelparke­ringar (10 000 stycken), ny cykelmilja­rd, och lagändring­ar för att tillåta att svänga höger vid rött ljus samt för cykelfarts­gator är något partiet också vill se.

– Att få svänga höger mot rött finns med i regeringen­s cykelstrat­egi och det finns en enighet bland partierna i Stadshuset kring det, ändå händer inget. Det krävs i stort sett bara ett pennstreck i lagtexten så har man skapat en säkrare trafikmilj­ö för alla.

Har du med dig era allianskol­legor kring dessa förslag?

– Jag har inte stämt av hela listan men jag vet att de andra partierna i alliansen också vill satsa på cykeln. Man kan titta på vad vi gjorde under den tidigare mandatperi­oden, då kom vi igång ordentligt med investerin­gar i cykelinfra­strukturen i Stockholm.

 ??  ?? FLER SKA CYKLA.
FLER SKA CYKLA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden