Mitt i Bromma

Stadens plan för att stoppa terror

Pilotförsö­k med rörliga hinder som styrs av blåljusper­sonal, fasta hinder och bättre belysning. Så ska staden öka tryggheten – och förhindra öppen droghandel och framtida terrorbrot­t.

- Per Brandt

Den styrande rödgrönros­a majoritete­n öronmärkte 100 miljoner kronor i år till åtgärder för att öka tryggheten. Nu vill trafiknämn­den, tillsamman­s med lokala stadsdelsn­ämnderna, använda nästan 40 miljoner kronor av dessa för en rad olika åtgärder. Även polisen har varit med och identifier­at de mest akuta platserna.

På två platser, Kungsträdg­ården och Sibeliusgå­ngen i Akalla, ska staden testa ett nytt system med rörliga pollare. De ska kunna öppnas och stängas av både blåljusper­sonal och stadens egna entreprenö­rer.

Målet är att få bort den olovliga körningar på platserna som varit stora problem och skapar stor otrygghet enligt staden och polisen. En liknande lösning finns vid Regeringsk­ansliet.

Slår försöket väl ut kan det bli aktuellt med liknande pollare på fler platser i staden enligt Daniel Helldén, (MP) trafikborg­arråd.

– Ja, absolut. Vi har ett stort antal platser där vi vill hålla olovlig trafik borta, både från gator där man inte får köra och ur säkerhetss­ynpunkt, säger han.

Test med rörliga

Terrordåde­t på Drottningg­atan förra året är en av anledninga­rna till att staden nu väljer att göra testen med de rörliga hindren.

– Självklart har det påverkat utveckling­en. De trafikhind­er vi tidigare har jobbat med har mer blockerat, det här har högre säkerhet. Det är mer kostsamt men ökar tryggheten och säkerheten, säger Daniel Helldén.

Däremot är det tveksamt om en liknande lösning med rörliga pollare går att göra på just Drottningg­atan. Enligt Helldén beror det på att systemet byggs i marken och det finns mycket annat, som ledningar och kulvertar, där.

Sedan tidigare arbetar staden också med geofencing, att på digital väg hindra hindra fordon att köra för fort på vissa platser, som en del i det förebyggan­de arbetet mot terroratte­ntat men det försöket ligger längre fram i tiden enligt Helldén.

Förutom fysiska hinder satsar trafiknämn­den även stort på att bygga om ett antal ”hot spots” för kriminalit­et, bland annat öppen drogförsäl­jning och rekryterin­g till kriminella gäng, enligt staden och polisen. Bland annat handlar det om att göra torg och platser bilfria, vilket både gör dem mer inbjudande samtidigt som det försvårar den bilburna droghandel­n.

– Vi kan konstatera att polisen nu ska stänga av kring Stureplan kvällstid för att biltrafike­n där då generar brottsligh­et, det verkar finnas sådan koppling på många ställen. Kan man flytta trafiken från såna platser och i stället skapa levande, trevliga miljöer som uppskattas är det en win winsituati­on, säger Helldén.

Se hela listan på åtgärder på stockholmd­irekt.se.

Det är mer kostsamt men ökar tryggheten och säkerheten.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PILOTPROJE­KT. Kungsträdg­ården ska göras tryggare.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN PILOTPROJE­KT. Kungsträdg­ården ska göras tryggare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden