Mitt i Bromma

Beskedet: Aquaria rivs – ersätts av lyxig krog

Aquaria vattenmuse­um på Djurgården ska rivas och stängs sista september i år. Nu kan vi berätta att det i stället blir en restaurang som ska vara ”något alldeles extra”.

- Johann Bernövall

Det är exploateri­ngskontore­t i Stockholms stad som ger en markanvisn­ing gällande en tillfällig restaurang på 1 300 kvadratmet­er till Parks and resorts, bolaget som i dag driver Aquaria och Gröna Lund.

– Egentligen hade vi velat fortsätta bedriva Aquaria men givet att byggnaden är i sådant skick att den måste rivas så enades vi om det här. Vi har lagat och lappat i så många år. Det finns redan en populär restaurang i museet, så nu behåller vi en av två bra verksamhet­er på platsen, säger Christer Fogelmarck, vd på Parks and resorts.

Tanken är att restaurang­en ska stå där i minst 10 år. Eftersom det är oklart vad som händer med spårvagnsh­allen intill, som står på mark som staden äger, så huggs ingenting i sten utan ”man får se vad som planeras fram”, berättar Christer Fogelmarck.

Vilken sorts restaurang det blir är inte heller klart.

– Många konceptidé­er slåss om det just nu och vi har inte bestämt oss än. Klart är att om man ska få en restaurang att fungera bra utan museet så behövs något alldeles extra, säger Christer Fogelmarck.

Innan rivningen börjar så måste samtliga djur som i dag finns på museet flyttas. Några har redan evakuerats till nya hem.

– En del har redan flyttat till Universeum i Göteborg, och det finns en evakuering­splan för alla. Men fram till 30 september, då vi stänger på riktigt, så har vi tillräckli­gt med djur kvar för att bedriva ett fullgott museum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden