Mitt i Bromma

En Amazon mot nya rekord 375 KM/H.

En klassisk svensk herrgårdsv­agn från 1966 som ska slå hastighets­rekord i en saltöken? Låter det långsökt? Med ett gäng ingenjörer från Göteborg, en gemensam övertygels­e och rätt bildelar så ska det bli verklighet redan i sommar.

- Text: Per Stern

Bonneville Salt Flats är en saltöken i nordvästra Utah i USA. En väldig slätt på över 100 kvadratkil­ometer av hårt packad salt och andra mineraler som passar ypperligt att köra bil eller motorcykel på, så fort det bara går ända in i horisonten. Och det är precis vad man gör.

Området räknas som allmän plats och fartdårar från hela världen har kommit hit med sina åk för att slå diverse hastighets­rekord.

Vi hälsar på i garaget i Göteborg där gänget, Carina Björnsson, Håkan Björnsson, Magnus Börjesson, Karl- Johan Ekman och Anders Karlsson har jobbat med objektet i flera år.

Objektet: en Amazonkomb­i. Bara lägre, slätare, elakare. Mer integritet på något sätt. Som om den själv visste hur brutal den är.

Målet är att slå klassrekor­det på 233 miles/h, vilket motsvarar 375 knyck. Och då kan man förstås inte ha så mycket originalpr­ylar vare sig I början av september 2017 Anders Karlsson drog den allra första repan under huven eller någon annanstans heller.

– Det som är grönt är Volvo Amazon, säger Håkan Björnsson.

Och under den gröna huven sitter alltså inte en B18, Volvos klassiker lanserad 1961 som kom att bli en älskad drivkälla i modeller som P1800, PV544, Amazon och 140.

”Den går på vanlig bensin”

Men Volvo är det förstås. En rak aluminiums­exa, som i original hade kunnat sitta i exempelvis en S80 T6. Men nu är det inte original. Den här är utrustad med EFR turbo och en del annat som höjer effekten till 750 hästkrafte­r.

– Men den går på vanlig handelsben­sin, säger Håkan Björnsson.

Växellådan är en Tremec 356 Magnum. Sexväxlad dubbel- H. Men räcker förstås inte att slänga i en brutal motor och en urstark växellåda i en gammal Amazon, inte om man har tänkt sig att åka i 300 och väl det.

Amazonen är sänkt med 4.7 tum och är helt plan inunder, för att fartvinden inte ska ha något att haka fast sig på.

Bilen är rensad på alla lister och annat onödigt som utstickand­e dörrhandta­g, och interiört är den urblåst och förstås utrustad med reglements­enlig störtbur.

För det är naturligtv­is inte riskfritt att blåsa fram i de här hastighete­rna, även om allt är bara slät saltöken så långt ögat når.

– Man lever bara en gång. Vi har ju bur. De kör med motorcykla­r på Bonneville också, men det tror jag inte att jag skulle göra.

Volvobroms­ar och fallskärm

Sedan gäller det att få stopp också. Och det sker med moderna Volvo originalbr­omsar, inte Amazon alltså, förstärkta med en fallskärm.

Man inser hur mycket jobb de har gjort, och hur mycket som är kvar till det planerade racet nu till sommaren.

Amazonen ska ju först över Atlanten och sedan ut i öknen. Och så åka några vändor rakt fram.

Varför, egentligen?

– För att inte riskera att börja spela golf eller nåt. Jag vet inte om vi ligger i riskzonen för det, men man vill ju vara säker, säger Håkan Björnsson.

 ?? FOTO: ROINE LUNDSTRÖM ?? FAST & FURIOS. Anders Karlsson, Håkan Björnsson, Carina Björnsson ska köra Amazonen över på Bonneville Flats i Utah.
FOTO: ROINE LUNDSTRÖM FAST & FURIOS. Anders Karlsson, Håkan Björnsson, Carina Björnsson ska köra Amazonen över på Bonneville Flats i Utah.
 ??  ?? tog gänget Amazonen till USA och El Mirage Lake i Mojave-öknen i Kalifornie­n. Liksom Bonneville Flats är den uttorkade sjön en klassisk, om än inte lika vidsträckt, plats för folk som vill köra sina fordon så snabbt som möjligt under övervakade och...
tog gänget Amazonen till USA och El Mirage Lake i Mojave-öknen i Kalifornie­n. Liksom Bonneville Flats är den uttorkade sjön en klassisk, om än inte lika vidsträckt, plats för folk som vill köra sina fordon så snabbt som möjligt under övervakade och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden