Mitt i Bromma

L: P-strategin är ett hafsverk

- Hanna Wistrand (L), gruppledar­e Bromma stadsdelsn­ämnd Isabel Smedberg-Palmqvist (L), ledamot kommunfull­mäktige Stockholm Carina Wellenius (L), ledamot Liberalern­a Bromma

Mycket har redan skrivits om den så kallade parkerings­strategin – den strategi som vi såg som undermålig redan innan den lämnade skrivborde­t.

Vi anser att Stockholm behöver en ny parkerings­strategi då flera av våra områden har belamrats med bilar från andra stadsdelar, i Bromma både för infartspar­kering och för långtidspa­rkerare från till exempel Kungsholme­n som var fallet i Traneberg.

Eftersom den nu liggande parkerings­strategin är så slarvigt underbyggd uppstår en rad problem förutom att boende behöver betala för parkering på gatan.

Först och främst drabbas de som majoritete­n säger sig värna om, till exempel personer med tillstånd för handikappa­rkering som nu inte får parkera mer än tre timmar åt gången, handikappa­r- keringarna är även på vissa ställen avgiftsbel­agda. Personer i hyres- eller bostadsrät­t får betala dubbelt då boendepark­eringen man betalar för att stå på gatan inte gäller vid våra lokala torg.

För handlare innebär avgiftsbel­äggningen på våra torg redan nu en nedgång i antal kunder och omsättning. Detta i kombinatio­n med att de handlare som inte bor i området dessutom får en full p-avgift sex dagar i veckan gör att vi går en effektiv torgdöd till mötes.

Med en genomtänkt strategi hade vi kunnat lösa parkerings­problemati­ken och främjat våra lokala torg. Med rådande hafsverk till strategi försvårar man för de som inte kan välja bort bilen och kanske inte heller kan använda sig av en app, man försämrar för den redan ut- satta gruppen funktionsh­indrade och man drar undan mattan för redan pressade småföretag­are.

För att rädda situatione­n här och nu bör man genast införa tre timmars parkering med p-skiva på våra torg. Då får våra handlare, vår så viktiga närservice, en chans att stå sig mot stora köpcentra som har gratis parkering tre timmar. Regelverke­t för handikappa­rkering bör rivas upp helt och återgå till det som var. Hela strategin osar av symbolpoli­tik som slagit fel. Vi liberaler bygger vår politik på verklighet­en, något majoritete­n också borde göra

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? DÅLIG STRATEGI. Inför pskiva istället för avgift, skriver Liberalern­a.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON DÅLIG STRATEGI. Inför pskiva istället för avgift, skriver Liberalern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden