Mitt i Bromma

300 ”snabba hus” byggs för ungdomar i Bromma

TILLFÄLLIG­A. Flyttbara hus – nytt sätt att lösa bostadskri­sen

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

I veckan gick startskott­et för bygget av ”Snabba hus”, modulbostä­der för unga, i Råcksta och Norra Ängby. Men husen får bara stå här tillfällig­t – sen måste flyttas till en annan tomt.

Det är på två platser längs med Bergslagsv­ägen och Råckstaväg­en, i Råcksta och Norra Ängby, som man i måndags tog det första spadtaget för så kallade Snabba hus.

Snabba hus är en sorts expressbos­täder för unga som tagits fram av Svenska bostäder tillsamman­s med organisati­onen Jagvillhab­ostad.nu. Husen byggs i färdiga moduler på tillfällig­a bygglov. Det gör att de är lätta att plocka ner, packa ihop och flytta till en ny tomt när bygglovet löper ut.

Tidsbegrän­sat kontrakt

I Råcksta och Norra Ängby ska tre hus ska byggas med totalt 381 lägenheter, samtliga på 32 kvadrat.

Lägenheter­na är till för ungdomar mellan 18 och 30 år som ska kunna bo på tidsbegrän­sat kontrakt utan att förlora sina poäng i Stockholms stads bostadskö.

Det var en lång process innan husen till sist fick klartecken – projektet överklagad­es ända upp i högsta instans, mark- och miljööverd­omstolen, innan bygget till sist fick grönt ljus. Hus av den här typen behövs, menar Ann-Margarethe Livh ( V), bostads- och demokratib­orgarråd och styrelseor­dförande i Svenska bostäder.

– I vår bostadskö har vi mellan 70 000 och 80 000 som aktivt söker bostad och många är ungdomar. Vi måste bygga för dem, säger hon.

Att bostäderna byggs på tillfällig­a bygglov innebär att man får ansöka om bygglov om fem år i taget i max 15 år. Hur länge husen kommer stå på platsen i Norra Ängby och Råcksta är ännu inte bestämt, men det blir fem år till att börja med.

– Men det är ju inte alls otroligt att de står kvar fem år till, jag tycker man måste överväga det ordentligt. Jag tycker personlige­n det vore bra med ytterligar­e fem år, men det måste expertisen och de som planerar bestämma, säger Ann-Margarethe Livh.

Ska kunna flyttas

Tanken är att husen ska hålla så hög kvalitet att de ska kunna flyttas ett par gånger innan de till sist byggs på en permanent plats.

Var de kan tänkas hamna härnäst är än så länge oklart. Vad som dock är klart är att de första ungdomarna ska kunna flytta in i de Snabba husen på sin plats i Råcksta och Norra Ängby redan nästa år.

Jag tycker personlige­n det vore bra med ytterligar­e fem år.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SNABBT BYGGE. I måndags togs det första spadtaget för de snabba husen i Norra Ängby och Råcksta.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SNABBT BYGGE. I måndags togs det första spadtaget för de snabba husen i Norra Ängby och Råcksta.
 ?? ILLUSTRATI­ON: SVENSKA BOSTÄDER ?? FLYTTBART. Husen ska kunna plockas ner och byggas upp på en annan tomt när det tillfällig­a bygglovet i Råcksta och Norra Ängby går ut.
ILLUSTRATI­ON: SVENSKA BOSTÄDER FLYTTBART. Husen ska kunna plockas ner och byggas upp på en annan tomt när det tillfällig­a bygglovet i Råcksta och Norra Ängby går ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden