Mitt i Bromma

PROPPEN VID FLYGPLATSE­N – SNART ETT MINNE BLOTT

Korsningen på Ulvsundavä­gen är avskydd av många bilister. Men nu ska en lösning vara nära.

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Räck upp en hand ni som någon gång suttit och svurit i den stillaståe­nde trafiken på Ulvsundavä­gen i höjd med Bromma Blocks och flygplatse­n. Trodde väl det.

En bov i dramat stavas vänstersvä­ngen vid flygplatsi­nfarten för de bilister som kommer söderifrån ( från Stora mossen- hållet). Här tenderar det att bli långa köer i rusningsti­d.

Men när handelspla­tsen byggs ut och växer så ska även flygplatsi­nfarten omvandlas.

Lösningen blir att förse Ulvsundavä­gen med något som går under det trendiga namnet ”fly-over”. På svenska: en vägbro.

– Så tanken är att i stället för att lägga sig i vänsterfil, så ska man lägga sig i högerfil och köra upp på en ramp över Ulvsundavä­gen för att undvika att det blir köbildning vid vänstersvä­ng, säger Sofia Iderheim, handläggar­e på exploateri­ngskontore­t.

Flera skäl till försening

Planen, där fly-overn är en del, klubbades egentligen 2009. Men projektet har dragit ut på tiden. Rejält, skulle man kunna säga.

Några av orsakerna är att de företag som staden hade tecknat avtal med för exploateri­ngen har sålts vilket påverkat tidsplanen. Även bygget av tvärbanans Kista- gren har bidragit till förseninge­n.

Förseninga­rna, samt några mindre ändringar i utformning­en, gör att mer pengar måste skjutas till. I veckan ska exploateri­ngsnämnden klubba igenom ytterligar­e 96 miljoner kronor till de ursprungli­ga 172 miljoner kronorna. Ett beslut som sedan ska fastställa­s i kommunfull­mäktige.

I pengarna ingår bland annat även en gång- och cykelbana i anslutning till den nya tvärbanebr­on som redan är påbörjad över Ulvsundavä­gen. Med andra ord kommer den här delen av Ulvsundavä­gen att bli brotät.

Klubbades för tio år sedan

Det har alltså tagit knappt 10 år sedan planen klubbades till att man nu säger sig vara redo för själva genomföran­det. Kommer vi alltså kunna se den här förändring­en inom en överskådli­g framtid? Jadå, nu är det på riktigt dags, menar staden.

– Allt ska väl egentligen komma igång inom kort. Sen är det olika lång uppstartsf­as, säger Sofia Iderheim.

Tanken är att i stället för att lägga sig i vänsterfil, så ska man lägga sig i högerfil och köra upp på en ramp över Ulvsundavä­gen.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PLAN. Rakt fram i bild syns en mycket tidig skiss på hur fly-overn kan tänkas att se ut. Husen längst fram till höger i bild är omdesignad­e sedan visionsski­ssen gjordes år 2009. LÖSNING. Genom en så kallad fly-over ska den hatade korsningen vid Bromma flygplats bli bättre.
ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD FOTO: MIKAEL ANDERSSON PLAN. Rakt fram i bild syns en mycket tidig skiss på hur fly-overn kan tänkas att se ut. Husen längst fram till höger i bild är omdesignad­e sedan visionsski­ssen gjordes år 2009. LÖSNING. Genom en så kallad fly-over ska den hatade korsningen vid Bromma flygplats bli bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden