Mitt i Bromma

Sjön med mest

tjuvfiske i Stockholm

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Det kanske inte är den mest badvänliga sjön. Men Lillsjön i Bromma är åtminstone ett populärt tillhåll för fiskar. Här är det okej att fiska med spö, om man har fiskekort, men det är absolut förbjudet att fiska med nät.

Trots det är just nätfiske ett stort problem i sjön.

– Det läggs nät hela tiden. Tar vi upp ett nät kommer det ett nytt veckan efter. Så det pågår en stor verksamhet med tjuvfiskar­e där, det kan man lugnt säga, säger Robert Orest, fisketills­yningsman på Sportfiska­rna.

Faktum är att Lillsjön är den av Stockholm stads sjöar som är hårdast drabbat av tjuvfisket. Fram till i fredags, den 15 juni, var det fiskeförbu­d i sjön eftersom gösen gått in för att leka. Men ändå har det fiskats friskt.

– Vi försöker bevaka sjön så mycket vi kan. Vi är där i stort sett varje dag på olika tider, även på kvälls- och nattetid, säger Robert Orest.

Att Lillsjön är så populär för tjuvfiskar­na kan bland annat bero på att den är väldigt populär hos gösen. Sjön är sammanbund­en med Mälaren med en smal kanal som går längs med Ulvsunda slott.

– Det är en jättevikti­g sjö för att gösen ska kunna föröka sig. Och då är de så fräcka så de lägger nät rakt över kanalen så fisken inte får en chans att komma förbi, säger Robert Orest och fortsätter:

– Jag skulle nog påstå att det blir värre och värre nästan för varje år. Vi påträffar fler och fler nät hela tiden och det tar mer resurser från oss att bevaka.

I början av maj la Vällingbyp­olisen upp ett inlägg på sin Facebook där de hade påträffat ett nät fullt med gös i Lillsjön när man patrullera­t förbi. På Sportfiska­rna är man glada över att polisen kunde hjälpa till, eftersom det normalt sett är svårt.

– Det här är ingen prioritera­d fråga hos polisen. I bästa fall kan man få en patrull som åker förbi och kikar. Men det är jättesvårt att få polisens resurser att räcka till till sånt, säger Robert Orest.

Det är en jättevikti­g sjö för att gösen ska kunna föröka sig.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HOPPLÖST. ”Det läggs nät hela tiden. Tar vi upp ett nät kommer det ett nytt veckan efter”, säger Robert Orest på Sportfiska­rna.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HOPPLÖST. ”Det läggs nät hela tiden. Tar vi upp ett nät kommer det ett nytt veckan efter”, säger Robert Orest på Sportfiska­rna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden